
כותבים:
יובל גרבר, נועה דרור, רותם קר – תיכון תמר
החודש בחרנו לשתף אתכם ב:
• למה בחרנו בתיכון תמר?
• החזרה לשגרה!
• מה עושים כשמרגישים נבוכים או כועסים, ואיך זה קשור לסדרות מצוירות?
• מה עושים האומנים בימים?
יש לכם כתבה, רעיונות או שאלות למדור הנוער?
מוזמנים ליצור איתנו קשר דרך כתובת המייל
noartamar@gmail.com
בוחרים בתיכון תמר!
שמעתם את זה ממורים ומהורים – אבל הגיע הזמן לשמוע את קול תלמידי התיכון;
למה בחרנו בתיכון תמר?
שאלנו כמה תלמידים מכיתה י׳ למה הם בחרו ללמוד בתיכון תמר. אני גאה להגיד שהסיבה העיקרית להחלטה שלנו הייתה המסגרת – לא כל יום אתם שומעים נערים שמתארים את הבית שלהם בתור בית ספר. חוץ מהתמיכה האינסופית, בית הספר מספק לנו כל כלי לחיים. למה שניאלץ לבחור בין למידה חוויתית, בגרויות מלאות וקבלה, כשאנחנו יכולים לקבל את כולם? בית הספר הוא המקום בו אנחנו יכולים להיות אנחנו, וללמוד לקבל אחרים.
הנה כמה מהמשפטים הכי משמעותיים שתלמידי י׳ חלקו איתנו לגבי ההחלטה ללמוד בתיכון תמר;
״בית הספר הוא המקום שלי להיות אני.״
״אני מרגישה שבית הספר מוציא את כל הפוטנציאל שלי ומממש אותו.״
״בחרתי בבית הספר, כי בחרתי בעצמי.״
״המקום שבו אוכל להגשים את כל החזונות שלי.״
״בית הספר במהרה נהיה ממש כמו הבית שלי.״
החזרה לשגרה!
כולנו חיכינו לרגע הזה חודשים ארוכים מאוד והנה הוא סוף סוף כאן, חוזרים לשגרה! אבל החזרה לשגרה לא תמיד קלה, ובגלל זה דאגנו להביא לכם חמש עצות לחזרה טובה, מהירה וחלקה.
1. להחזיר את הלו"ז בהדרגה
כדי שהחזרה לשגרה תצליח בלי סיבוכים מיותרים, חשוב להחזיר את הלו"ז, אבל לא מהר מדי אחרת יהיו בלו"ז בעיות. הפתרון הוא להעלות את כמות הפעילויות בפעילות אחת בכל יום עד שחוזרים ללו"ז הראשוני.
2. לקחת את זה בקלות
יצאנו עכשיו מתקופה מאוד קשה שבה כולנו היינו מבוהלים בבתים שלנו, וחשוב לקחת דברים בקלילות. הכוונה בקלילות היא לא קלילות דעת בנוגע להנחיות החדשות, אלא לדעת לשמור על רמת הסטרס שלנו מינימלית.
3. לצאת מהבית
כולם היו עכשיו חודשיים וחצי בבית, יש כאלה שאפילו לא יצאו לסיבוב הליכה קטן בחוץ כל הזמן הזה. חשוב לצאת מחוץ לבית, לנשום קצת אוויר ולהזין את העור בוויטמין D. חוץ מזה, בהמשך לטיפ הקודם: הליכה מחוץ לבית יכולה להוריד משמעותית את רמת הסטרס.
4. לדבר עם אנשים
זה אולי מפתיע, אבל כשכולם נכנסו לבתים היו אנשים שיצרו פחות קשר חברתי אלקטרוני מבדרך כלל, כך שכתוצאה מזה חיי החברה שלהם קצת נחלשו. חשוב לדבר עם אנשים אחרים, זה נותן תחושה יומיומית ושל שגרה.
5. להישאר אופטימיים
יכולים להיות אינספור דברים שמשפיעים מבחוץ, אבל הדבר שהכי משפיע הוא מבפנים. וזאת היכולת לשמור על אופטימיות. כאשר אנחנו אופטימיים, אנחנו מסוגלים לחשוב על התקדמות בחיים שלנו ובעתיד הקרוב. אך כאשר אנחנו פסימיים, אנחנו כל כך ממורמרים במה שיהיה, שאנחנו לא יכולים להביא את עצמנו לעשות שום דבר.
לסיכום, אולי תקופת הקורונה עוד לא לגמרי מאחורינו, אבל אנחנו כבר עם רגל אחת בחוץ והחזרה לשגרה היא חשובה מאוד (:
מה עושים כשמרגישים נבוכים או כועסים, ואיך זה קשור לסדרות מצוירות?
+ המלצות לסדרות מצוירות לכבוד חודש הגאווה!
סדרות מצוירות נמצאות איתנו כבר הרבה זמן. הסדרה המצוירת הראשונה שודרה לראשונה בשנת 1908, מה שמראה לנו שגם להורים שלנו, ואולי גם לסבים ולסבתות שלנו, הייתה גישה לסדרות מצוירות.
לאחרונה, נכנסתי מחדש לעולם של סדרות מצוירות – בפעם הראשונה מאז בית הספר היסודי כנראה.
סדרות מצוירות קבועות לנו בזיכרון כמקור הנאה לילדים, עם לקחים בסיסיים שצעירים אמורים ללמוד, אבל אני מצאתי שם לקחים שכל מבוגר צריך לדעת, והנה כמה דוגמאות:
1. להשלים עם הרגשות שלנו
רובנו מכירים את ההרגשה הזאת – אנחנו כועסים, או נבוכים בגלל משהו שקרה. זה כל כך מכעיס, או מביך, שאי אפשר להיפטר מזה. הזיכרון צף, וככל שאנחנו מנסים להעלים אותו, הוא דוחף יותר חזק ומכביד עלינו. בסדרות המצוירות, אלו בדרך כלל הצעירים שלומדים מהמבוגרים רבי החוכמה, שהפתרון הלא-כל-כך-פשוט הוא לתת לעצמנו להרגיש. להרגיש את הבושה, להרגיש את הכעס, להרגיש את הכאב או את החרטה, ורק אז – אחרי שהרגשנו והבנו את עומק הרגשות שלנו, נוכל להשלים איתן, ובסוף להחלים.
הסדרות (המומלצות מאוד) מהן למדתי את הלקח , הן:
– אווטאר: כשף האוויר האחרון
– סטיבן יוניברס.
שתי הסדרות האלו גם לימדו אותי הרבה על –
2. ערך עצמי
ערך עצמי הוא דבר לא פשוט, בתור אינדיבידואלים, וגם במערכות יחסים (ולא בהכרח רומנטיות). אחד המושגים המסובכים שלמדתי הוא שהערך העצמי שלי נקבע אך ורק על ידי עצמי. זה לא משנה עם אילו אנשים אתם מבלים, מה אתם עושים בזמן הפנוי שלכם או אם אתם נמצאים במערכת יחסית או לא – הערך העצמי שלכם נשאר קבוע לאורך כל התהליך. כמובן, זה נשמע מובן מאליו בהתחלה – אבל מצאתי שלפעמים אפילו מבוגרים צריכים עזרה עם ההבנה ששום גורם חיצוני לא קובע את הערך העצמי שלהם, כי כשאנחנו נכנסים למערכת יחסים, רומנטית או אפלטונית, אנחנו לא נהיים חצי משלם אחד, אלא שני שלמים שבוחרים ליצור ביחד משהו שגדול יותר משניהם.
3. חברויות וסודות
לקראת סוף המסע שלי בתור האווטאר השולטת בכל ארבעת הערוצים, למדתי לא מעט על חברויות והתחזוקה שלהן. חברות היא לא דבר שבא בקלות – צריך להתאמץ כדי להקים ולתחזק אחת. רק מאמץ הדדי, משני הצדדים, יוביל לחברות חזקה שתימשך הרבה זמן. חברויות לא יכולות להתבסס רק על אמפתיה וחלוקת סודות, ולכן זה כל כך הכרחי שכאשר אנו פוגשים חברים חדשים, לא נניח מה עובר עליהם. עלינו לאהוב אותם בשביל האדם שהם, ולא בשביל החוויות שעברו בלבד – בעיקר כי כל אחד יכול להשתנות.
הסדרות (העוד יותר מומלצות) שלימדו אותי את הלקח הזה הן:
– שי-רה ונסיכות הכוח
– השקר שלך באפריל (יש מעריצי אנימה בקהל?)
– החיפושית המופלאה
אז לסיכום, לא משנה באיזה גיל אנחנו, תמיד יש לנו מה ללמוד מהעולם הנפלא של האנימציה. תישארו בטוחים, ושתהיה לכולנו חזרה נעימה לשגרה 🙂
וכבונוס, הכנו לכם גם כמה המלצות לסדרות המציגות דמויות/מערכות יחסים מקהילת הלהט״ב+:
– שי-רה ונסיכות הכוח
– האגדה של קורה
– הרפתקאות פין וג'ייק (adventure time)
– סטיבן יוניברס
– הנסיך הדרקון (the dragon prince)
מה עושים האומנים בימים?
התקופה האחרונה הייתה לא פשוטה לכולנו. אנשים רבים נאלצו (או אולי יותר נכון לומר התמזל מזלם) לעבוד מהבית, ואחרים איבדו את עבודותיהם כליל; אם לזמן מוגבל ואם לא.
עבודתם של אומנים, היא להופיע בפני קהל. כבר כמה חודשים שיש איסורים על התקהלויות, ולכן האומנים לא יכולים לבצע את עבודתם, ובכך לפרנס את משפחותיהם.
מה במקום?
אומנים רבים בכל רחבי העולם, כגון זמרים ונגנים, הרכיבו יצירות מהמרחב הבטוח של בתיהם הפרטיים. כל אחד צילם את עצמו שר או מנגן, כשהוא מרכיב אוזנייה על אוזן אחת בלבד – בה הוא יכול לשמוע את היצירה או הקצב – ולעיתים גם מניח מולו מסך בו הוא רואה מנצח שמנחה ועוזר. את כל הסרטונים ערכו ביחד לקטע מופלא אחד, ופרסמו אותם.
כאשר האחראי על הקטע הוא ארגון ידוע ומסודר, לרוב אפשר למצוא בתיאור הסרטון קישור לתרומות לאותו ארגון, שילכו לאומנים ולמשפחותיהם. כל אדם שמעוניין יכול לתרום כמה שהוא חושב לנכון.
מטרת אומנים רבים בתקופה הזו היא לשמח אנשים, ולהעלות חיוך על פניהם. אני יכולה להגיד שבאופן אישי אני מאוד נהנית לראות קטעים כאלו, והם בהחלט גורמים לי להרגיש טוב.
עוד משהו יוצא מן הכלל שקורה, הוא פרסום קונצרטים והצגות במלואם ועם צילום מקצועי. לדוגמה: בכל סוף שבוע, מתפרסם מחזמר אחר מאת המלחין הבריטי הידוע אנדרו לויד וובר, בערוץ היוטיוב The Show Must Go On, ופתוח לקהל הרחב למשך 48 שעות. בישראל זה יוצא ביום שישי בתשע בערב, עד יום ראשון בתשע בערב. הנה קישור לערוץ המדובר: https://www.youtube.com/channel/UCdmPjhKMaXNNeCr1FjuMvag
אספנו לכם כמה קישורים לקטעים מומלצים. אני מציעה לכם לחפש עוד כאלו, אני בטוחה שהם ירגשו או יעלו לכם חיוך על הפנים.
מקווים שתהנו ולא תשכחו לשמח את האנשים שסביבכם ולהפיץ את הטוב שבכם (:
קטע שהתזמורת הייצוגית של הוד השרון הכינה לכבוד יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה:
https://www.youtube.com/watch?v=ShY6iO3PD
השיר "you've got a friend" בביצוע המקהלה של לונדון, 276 זמרים וזמרות:https://www.youtube.com/watch?v=g7U7iYxHw2Q
שלוחתו של המחזמר "Six" בלונדון – המספר על ששת נשותיו של הנרי השמיני ומופיע בלונדון וניו יורק, הפיק סרטון של אחד משיריו בו משתתפות גם השחקניות וגם המון נשים מכל רחבי העולם:https://www.youtube.com/watch?v=kMYKxT7UbLk&t=8s
התזמורת של לונדון, עם השיר "All I ask of you" בהובלתו של אנדרו לויד וובר, מהמחזמר פנטום האופרה אותו הלחין:
https://www.youtube.com/watch?v=o04ECIpQFi0
שמעתם את זה ממורים ומהורים – אבל הגיע הזמן לשמוע את קול תלמידי התיכון;