עבודות העץ בכתבה נוצרו על ידי ילדי חטיבת תמר בהנחיית המורה ירון
ליקטה וערכה:
רויטל ורד – טבע
האם קרה ששאלתם את עצמכם:
למה הילדים בחינוך וולדורף מבלים בסדנת עץ?
במיוחד עבורכם לוקטו השורות הבאות:
כפי שאתם בטח כבר יודעים, חינוך וולדורף מחלק את התפתחות הילד לשלושה שבעונים:
שבעיון ראשון גיל 0-7, הגיל הרך – תקופת פעילות נמרצת של הרצון
שבעיון שני גיל 7-14, גיל בית הספר היסודי – חשיבה חזותית מלווה ברגשות
שבעיון שלישי גיל 14-21, גיל התיכון, חשיבה מופשטת.
בשבעיון הראשון, הורים ומורים לגיל הרך עוזרים לילדים לעצב את גופם הפיזי. תהליך זה מתרחש בעיקר באמצעות יצירת אינספור הזדמנויות מגוונות הראויות לחיקוי. כשהילדים נכנסים לכיתה א', מתחילה עבודה מגוונת שמטרתה החייאת נפשם של הילדים, תוך שימוש במוזיקה, קצב, אמנות, תנועה, סיפור, משחקים, דיבור, דרמה, מלאכות ועוד.
תרומת עבודה בעץ להתפתחות
בתכנית הלימודים של חינוך וולדורף, עבודת יד מביאה לאיזון בין פעילות אינטלקטואלית ותנועתית, ומאפשרת לתלמידים לחוות את המאבק, השמחה והטיפול הנדרשים בתהליך היצירה.
עיבוד עץ מתחיל בכיתה ה', עם דגש על איכויות העץ ואופן השימוש בכלים המעצבים אותו. התלמידים מפתחים תחושה של החומר על ידי ליטוש ושיוף ביצה מתוך גוש עץ מרובע. לאחר מכן הם עוברים לצורות קעורות כמו קערות, הכרוכות בחפירה בעץ. פרויקטים של כיתה ו', בדרך כלל מזלגות וכפות, מתחילים לשקף את הסגנון של ילדים בודדים. תלמידי כיתות ז' בונים סירות עץ, תוך שימוש בציורים מוקטנים כמדריך. תלמידי כיתות ח' בונים רהיטים, בדרך כלל כיסאות או שרפרפים, ומתוודעים לכלי עבודה חשמליים. עיבוד עץ עוזר לפתח מיקוד, יצירתיות, התמדה ומיומנות של עין ויד.
לאורך כל הדרך, המורה מנסה לעורר הערכה לשילוב של שימושיות ויופי. בסדנת העץ הם ילמדו להכין צעצועי עץ בעלי אלמנט מכני פשוט. הכנת צעצועים מעץ משלבת את אלמנט האומנות והמשחק ומדגימה כיצד ניתן להוביל את דחף המשחק הילדי אל היצירה האומנותית וממנה אל העבודה המעשית.
עבודה בעץ - כוחות מתעוררים
כתב גיא כהן בעבודת הסמינריון שלו: עבודת העץ בתיכון ולדורף
"מגיל בית הספר היסודי ועד גיל ההתבגרות, בערך מגיל שש עד ארבע- עשרה, הילד בונה, מטפח ומעצב את עולם הרגש והחוויה הפנימי שלו. במקביל אמנם מתפתחות גם החשיבה והמודעות העצמית אך אלו מתעצבות מתוך החוויה הרגשית ובקשר אליה. בגיל הזה האומנות משמשת ככלי טוב ללימוד מכיוון שהיא פונה לרגש ולחוויה ומזינה אותן. המקצועות השונים נלמדים בהקשר ובדגש אמנותי כך שכול שיעור הופך לחוויה אמנותית יוצרת. מטרת החינוך בשנים האלו היא אמנות שהיא חינוך וחינוך שהוא אמנות. (גולדשמידט, בן שלום,2000; 10-11).
מגיל ההתבגרות, בסביבות גיל ארבע- עשרה מגיעים הכוחות המתעוררים של התודעה אל הראש. הראש תופס את מקום החשיבה, במקום הלב, ומתחילים להתגלות סימנים של חשיבה אינטלקטואלית. הביקורתיות מתחילה להתפתח ועמה חוסר הסכמה בקבלת סמכות ורצון לעיצוב הדעות שלו בעצמו. מתגלה כוח רצון שהנער מתקשה לשלוט בו. (הרווד,2001; 36). בשלב זה כדאי לחשוף את הנערים למה שיפתח אצלם יכולת הפשטה, כושר שיפוט ופעילות שכלית עצמאית. על מנת שיוכלו לשפוט בעצמם את מה שלמדו בעבר עליהם ללמוד לרחוש כבוד אל מה שאחרים חשבו לפניהם. חשיבה בריאה יכולה להיווצר על ידי יחס פתוח לאמת שנתמך באמון במי שממומחה בתחומו. השכל יכול להתפתח רק אחרי לימוד ופיתוח כוחות הנפש האחרים. על הנער לפגוש את ניסיונות החיים באופן פשוט ולקבל אותם לתוך הנפש שלו, וללמוד באמצעות דמות מחנך מעוררת אמון איך לנוע בין הדעות השונות ולפתח דעה עצמאית משלו".




סדנת עץ, תפקיד המורה
תפקידו של מורה בסדנת עץ בגיל חטיבת הביניים הוא לתפוס את העניין של הילדים בעולם הפיזי בצורה אינטנסיבית מספיק כדי שהם יסיחו את דעתם הרחק מהחיים הפנימיים שלהם והתרחק מהיחסים החשובים עם בני גילם, ויאפשרו למימד אחר של מערכות היחסים שלהם בעולם לעלות לידי ביטוי; כזה שמתווך על ידי רצונם. לא מדובר כאן רק על שימוש באיזמל או מסור. מדובר על ההזדמנות יוצאת הדופן הזו שתהיה לילדים במהלך ההתבגרות, החוויה של ליצור משהו, לשנות משהו, להשפיע על חומר לפי רצונם – להיות בשליטה. כדי שהילדים יחוו רצון זה ככלי, שהם יכולים ללמוד לפתח למשהו שעומד לרשותם, מאפשר להם לחוות איכות אנושית עמוקה וחיובית בדמות הרצון היצירתי. חינוך וולדורף עובד עם הרצון היצירתי בצורות רבות ובנושאים רבים. עיבוד עץ הוא אחת הצורות הפיזיות והמודעות יותר.
שליטה במלאכות יד, כמו עיבוד עץ, מביאה עמה את ההכרח למשמעת עצמית, הבנת החוזקות והגבולות, התנסות בהתמודדויות והצלחות של אחרים וערך של תמיכה הדדית, חתירה והערכת יופי בכל עבודה, וחוויית האפשרות לשיפור המצביע על העתיד. בגילוף בכיתה ה' לומדים הילדים תשומת לב לפרטים וסבלנות. בכיתה ו' הם מוצאים שמחה בתנועה חוזרת ומבינים שמצוינות היא הרגל ולא אירוע. בכיתה ח' הם לומדים לתמוך באחרים ולהיעזר באחרים היכן שצריך.
"אנו פועלים בהרמוניה מושלמת עם הדרישות של טבע האדם." ר. שטיינר

