פרויקטים בחינוך וולדורף: אנגלית

מאת:
דפנה בקיש צור, רויטל ורד – טבע
עריכת סרטונים: נעמה רוזנטל

רוב המבוגרים היו מתארים את שנות חטיבת הביניים כמביכות ומבלבלות מצד אחד ומשחררות ומרגשות מצד שני. תלמידי חטיבת הביניים מתחילים להתמודד עם עצמם ועם העולם, מה שיכול להוביל לאי נוחות מסוימת: העולם כבר לא נראה כמו שהיה כשהיו צעירים יותר. במובנים מסוימים, המאפיינים של חווית חטיבת הביניים לא השתנו הרבה עם הזמן, אך העולם השתנה באופן משמעותי, ועל החינוך להשתכלל כדי לענות על צורכי הילדים כיום. עכשיו יותר מתמיד, חינוך הילדים הצעירים חייב לצייד אותם בכלים שיעזרו להם לעמוד באתגרים של המחר בחן, אינטליגנציה ואומץ.
בחינוך וולדורף אנו עוזרים לתלמידי חטיבות הביניים לפגוש את העולם ואת עצמם בהדרגה ובמחשבה. אנו דואגים לרווחתם החברתית-רגשית, לבריאותם הכללית ולאתגרים אקדמיים מורכבים, המספקים בסיס חזק לשנות הלימודים התיכוניים ואילך.

תכנית הלימודים בבתי הספר וולדורף מכבדת את חווית התלמידים, את עולמם המתרחב והניסיונות למציאת מקומם בו. כל היבט של למידה בתכנית לימודים בחטיבת הביניים של בית הספר וולדורף נועד לגרות את התלמידים לחקור נושא בכמה אופנים, ולא רק בשינון או חזרה ובכך להגדיל את עומק הלמידה. גישה רבת פנים זו גם עוזרת לתלמידים ללמוד על עצמם.

למידה מבוססת פרויקטים

למידה מבוססת פרויקטים, מאתגרת יכולת למידה עצמאית וחשיבה אצל התלמיד, חשיבה המאפשרת פתרון בעיות מורכבות המבוססות על שאלות מעמיקות המערבות את הלומדים בתהליכים מרתקים:
עיצוב האתגר
פתרון בעיות
קבלת החלטות
וחקירה עצמאית לאורך זמן, מתוך רצון לחתור לתוצר מוגמר – ממשי או מופשט דוגמת דגם תלת ממדי, ציור, מסמך עמדות, הצגה, שיר ועוד.
שלב נוסף בלמידה מבוססת פרויקטים היא הצגת התוצר.
התלמידים מתבקשים לרכוש ולבסס כלים המכשירים אותם בעמידה מול קהל, הגנה על התוצר המוגמר תוך התייחסות לתהליך והעברת המסר והידע הנדרש.
לרוב, אבל לא תמיד, למידה מבוססת פרויקטים היא עבודה המתבצעת בקבוצות קטנות ותפקיד המנחה או המורה, לסייע, לכוון ולפקח על התהליך, תוך איתגור וחיזוק הביטחון העצמי של התלמידים מתוך מטרה להרחיב את הבנתם ושליטתם בכלים שרכשו.

כיתה ז': מגלים את העולם

בקוריקולום של כיתה ז', לומדים בין השאר תלמדי חינוך וולדורף על מגלי עולם, גאוגרפיה ואסטרונומיה. בהמשך לנושאים הללו ובהתחשב בכך שצפינו לתלמידים הרבה שעות של שהייה בבתים בעקבות הקורונה – בחרנו, מורי אנגלית של חטיבת תמר, לצאת עם התלמידים למסע בעולם בו התבקשו לבחור מדינה. לחקור אותה מבחינה גאוגרפיית, דמוגרפית, הערים והאתרים שבה. מאכלים אהובים ועובדות מעניינות. התלמידים למדו אוצר מילים רלוונטי ואף הכינו משחק זיכרון. לאחר מכן התבקשו לתמצת את עיקרי הדברים ולהכין עלון תיירות למדינה שבחרו, רצוי בכתב יד ועם ציורים מקוריים.
מקווים שתהינו לפחות כמונו:

כיתה ח': מגלים את העולם

בשנת הלימודים של כיתה ח', לומדים תכנים מגוונים דרך סיפורי ביוגרפיה של דמויות מופת בהיסטוריה האנושית. התלמידים בוחרים דמות שמסקרנת או מעניינת אותם במיוחד. עליהם לחקור ולכתוב עבודת ביוגרפיה מעמיקה הכוללת בין היתר גם יצירת יצירה אומנותית שקשורה לדמות.
בחרנו לתלמידי כיתה ח' פרויקט באנגלית בנושא משבר האקלים.
התלמידים למדו על פועלה של גראטה טונברי למען קידום המודעות בנושא התחממות גלובלית ולאחר מכן כל אחד ואחת מהם בחר נושא שקרוב לליבו וליבה.
עבודת חקר שאת תוצאותיה הגישו כפרויקט באנגלית.
התלמידים התבקשו לחקור ולחשוב מה הם יכולים לעשות למען הגברת המודעות להתחממות הגלובלית ולעלות רעיונות לשיפור את המצב. את התוצרים הגישו התלמידים כפלקט בגודל מלא תוך הקפדה על הגשה אסתטית, ברורה ונגישה.
הינו שמחים להציג בתערוכה בבית ספר לולא הקורונה, אך אנו בטוחים שתתרשמו מהעבודות:

דילוג לתוכן