
תלמידי החטיבה הקדישו שבוע במערכת לנושא הקיימות
ב-24 בנובמבר נפתח בחטיבה שבוע הקיימות. מי שהניח את היסוד לשבוע המיוחד הזה הוא איתי פז ז"ל, שקבע מראש במערכת השנתית שני שבועות לפרויקטים מיוחדים, בלי להגדיר מה יהיה התוכן שלהם. איתי בעצם "הוריש" לצוות המורים זמן לעשות בו מה שהם חושבים לנכון – והם בחרו בנושא הלוהט תרתי-משמע: קיימות ומשבר האקלים.
הוקמה ועדת שכללה תלמידים ומורים, שהעלו רעיונות כיצד ניתן לקדם את הנושא בבית הספר, ובזמן קצר ביותר נבנה שבוע מרתק ומגוון, עם סדנאות, הרצאות, סיור והפתעה לסיום.
את סדנאות היצירה העבירו מורי בית הספר, ונחמד היה לראות כי שני בוגרים של בית הספר, שלומדים כיום בכיתה י"א, התגייסו גם הם לעזור: ינאי העביר הרצאת מבוא על קיימות והגר סייעה בסדנאות השונות.
בסדנת קרמיקה הכינו הילדים צלחות שיחליפו את צלחות הפלסטיק בצהרון. מעתה ילדי הצהרון יאכלו מצלחות יפות שנעשו באהבה. בטוח שהאוכל יהיה להם טעים יותר.
בסדנת עיסת נייר הם לקחו נייר משומש ונתנו לו חיים חדשים בתור פחים מיוחדים לאיסוף נייר שיוצבו בכל כיתה בביה"ס.
בסדנת הוויטראז' הם יצרו קישוטים לגינות ולערוגות בית הספר.
בסדנת התפירה הם עשו שימוש חוזר בחולצות ובסדינים ישנים ותפרו מהן שקיות לפירות וירקות, במקום שקיות הפלסטיק. הם גם פיסלו בחומרי טבע וצבעו את קירות הכיתות מבחוץ בציור קיר שהופך את מתחם החטיבה לנעים ויפה יותר.
בהרצאות הם שמעו את הדס מרשל ברוך מהיחידה האזורית לאיכות הסביבה בשרון, שדיברה איתם על מגוון המינים, הכחדת מינים, בעלי חיים בסביבה עירונית ואיך אנחנו כאזרחים יכולים להירתם ולשנות. נדב גופר מ"צעד ירוק" דיבר איתם על מערכת היחסים של האדם עם הסביבה בראייה היסטורית, מהאדם הקדמון ועד גרטה תונברג.
אפרת יהל פינגר מ"הרשת הירוקה" סיפרה על המחיר הסביבתי והחברתי הקשה שיש לתעשיית האופנה המהירה. בעקבות ההרצאה יזמו הילדים שוק קח-תן של בגדים משומשים מהארון הפרטי שלהם. לא מעט ילדים פגשו את הקונספט בפעם הראשונה והיריד הוכרז כהצלחה גדולה. אגב, כל הבגדים שלא נלקחו נתרמו לעמותת רעים.
כל הכיתות יצאו לביקור בתיכון מוסינזון בעיר, והתארחו במגמת אגרו-אקולוגיה. הם ראו שם הדגמות של חקלאות עירונית, בנייה בבוץ, שתילה הידרופונית – כלומר במים וללא קרקע, שיטות לחקלאות חסכונית במים ועוד.
ביום שישי הסתיים השבוע בפעילות אקטיביסטית: הצטרפות להפגנה הארצית של בני הנוער למען האקלים. הכינו מראש שלטים עם סיסמאות, בית הספר תרם את ההסעה וכך זכו תלמידינו לצעוד כתף אל כתף עם עוד מאות תלמידים מכל הארץ. היה מרגש!
"זרענו פה משהו שהיינו רוצים להפוך למסורת כל שנה, וגם להמשיך איתו לאורך השנה בבית הספר", מסכמת אורי גלעדי, מחנכת ז1. "אנחנו המורים הרגשנו שזה היה שבוע משמעותי מאוד ותרם גם לילדים וגם לנו. זה היה שבוע אינטנסיבי אבל בשביל הפעם הראשונה – הוא היה מוצלח. הילדים היו בשמחה של עשייה ובהנאה. במשובים שהם כתבו לי ילדים רבים ציינו שהשבוע הזה תרם להם מאוד מבחינת הידע וההסתכלות על הדברים. ההשתתפות בהפגנה גרמה להם לחשוב שהם אולי מצליחים להשפיע ויש להם יותר רצון לשמור על הסביבה ועל כדור הארץ. תלמידה אחת אפילו כתבה שזה היה "השבוע הכי טוב מאז כיתה א'…".



