
החווה החקלאית, בה מבלים ילדי בית ספר תמר לפחות שעתיים בשבוע, היא יוזמה עצמאית של הורים ומחנכים מבית הספר.
המטרה הראשונית למענה הוקמה החווה היא מתן מענה לקהילת בית הספר, אבל הראייה של המייסדים רחבה יותר וממש בקרוב תורחב הפעילות ויש לקוות שבעתיד הלא רחוק תונגש העשייה בחווה גם לקהל הרחב בהוד השרון וליישובי הסביבה.
בשגרה מתקיימים בחווה שיעורים לילדי בית הספר, ככיתות שלמות או כקבוצות עבודה, במהלכם לומדים הילדים לגדל לעצמם אוכל, אמיתי. אבל לא רק!
היעדים החינוכיים כוללים גם שיפור תקשורת קבוצתית ועבודת צוות, אחריות לביצוע משימות, קשר בין עבודה לתשואה וכמובן, קשר לאדמה. החווה מאפשרת לילדים לחוות חוץ מתפתח שהוא שלהם.
שטיינר הדגיש את חשיבות המפגש של הילדים עם החוץ, מפגש שמאפשר להם לחוות ממש מקרוב את מעגל החיים. הריתמוס הקבוע מחבר לטבע ברמה הבלתי אמצעית, כך שהילדים חווים על בשרם את עונות השנה, ועוברים תהליכים חיצוניים, שמאפשרים לתהליכים הפנימיים לקרות ביתר קלות. בשיחה שקיימתי עם איילת ראם, המורה לחקלאות והאחראית על החווה מטעם בית הספר, היא הרחיבה על המשמעות העמוקה של חיבור הילדים לאדמה המזינה אותנו ועל החוויה של המגע הקרוב עם הטבע. בחווה תמיד משהו מתפתח ומשהו גווע, תמיד יש משימות, שדורשות תשומת לב ומחשבה. רק לאחרונה נאלצו הילדים להתמודד עם פגעים, שיצרה משפחה של ארנבונים וחולד אחד עסוק במיוחד. אפילו הצעירים התמודדו עם האכזבה שבהרס עבודתם, אך גם עם התכנית שנדרשו לגבש, על מנת למנוע פגעים דומים בעתיד.
נכון, מוסיפה איילת, לא כולם אוהבים את עבודת הכפיים שהחווה דורשת. אבל כולם נהנים להגיע לשעורים. כיתות א' מתחילות בחווה את הבוקר והתלמידים מקיימים שם את פעילות הבוקר, לצד עבודות החווה השוטפות. לא מעט הורים משתפים שהחוויה אוספת את הילדים, מרגיעה אותם והופכת את ההגעה לבית הספר לנינוחה יותר. עד כיתה ה' לערך, משתפת איילת, ניכרת הירתמות אמתית. הבוגרים קצת יותר מסויגים, אבל בכל שכבות הגיל ניתן לראות את ההשפעה הברוכה שיש לשהייה בחוץ, למגע עם האדמה, עם החי והצומח. בחווה רואים שמיים, אופק רחוק. החושים עובדים חזק יותר. הילדים פוגשים לא רק את עצמם, אלא גם חרקים ובעלי חיים. הכיתה זוכה לזמן איכות. כך נוצר גילוי של איכויות שונות מאשר הם זוכים להן ביום יום, בין קירות הכיתה. רבים נתרמים מהיציאה מהטריטוריה המוכרת למקום אחר, שבו כל אחד יכול להשאיר חותם.

יותר מזה,
החווה היא מעין שלוחה של בית הספר, שלוחה המתפתחת תדיר, העבודה בחווה לא תסתיים לעולם. לכל אחת ואחד מהעושים במלאכה, חלק באותה התפתחות ותמיד יש מקום ליוזמות עצמאיות כמו בריכת הדגים עליה עובדים בימים אלו.
אגב,
החיבור בין החווה לבית הספר נמצא ברבדים נוספים:
מייקל, המורה לנגרות, ייצר עם הילדים את הספסלים,
בשיעור תפירה תפרו הילדים סלי ירקות,
ובית הספר זכה במקום נוסף למפגשי הקהילה, שנוצל כבר בחנוכה ויתרחש שוב בט"ו בשבט, אז נקיים נטיעות בחווה.
החווה עושה מאמץ להתקיים על פי עקרונות הפרמקלצ'ר (חקלאות בת-קיימא), באמצעות משאבים זמינים בסביבה הטבעית המידית, ולכן יש צורך באספקה שוטפת של חומרי גלם לחווה כגון רסק גזם/עץ – חומר טבעי (מיוצר מגזם ביתי או עצים), המשמש לחיפוי הקרקע, מונע צמיחת עשבים באזורים של שבילים/גומות וכו' ועוזר לשמור על לחות הקרקע, אבנים לתיחום הערוגות, שאריות של שלטי pvc ליצירת נחל ועוד…
כל אחת ואחד בקהילה שרוצה לתרום לחווה חומרים ו/או ידע מאוד מוזמן לעשות זאת על ידי יצירת קשר עם איילת 0526993331
ולסיום, בימים אלו נבחר שם לחווה. מצורף קישור למסמך השאלון. מוזמנים לבחור את השם המועדף עליכם. השם שיבחר יופיע על השלט שיוקם בקרוב בחווה. תודה רבה על שיתוף הפעולה.
https://docs.google.com/forms/d/1cs0UCdBNeS9mXcLxEWuNDdLDl01b_HK_jjzpW4zW8kk/edit?usp=drivesdk