פרויקט סיום אומנות י"ב 2022

תיכון תמר – חינוך וולדורף

הפרש פוטנציאלים

מגיש: רותם קר

בפיזיקה, מתח חשמלי נוצר כתוצאה מהפרש פוטנציאלים חשמליים. הפוטנציאל הוא מושג מסובך, הדימוי הבא עשוי לעזור בהבנתו: תארו לעצמכם שני הרים, אחד גבוה ואחד נמוך, בין שני ההרים מחבר גשר ועל שני ההרים נמצאים סלעים. מהיכן להיכן יתגלגלו הסלעים? מן הסתם נצפה שהסלעים יתגלגלו מן ההר הגבוה להר הנמוך. עכשיו תארו לעצמכם שכל סלע הוא חלקיק של מטען חשמלי, התנועה שלהם בין ההרים היא הדבר אותו אנחנו מכנים מתח חשמלי.

בעבודה שלי מוצגים שני כדים מחמר ומעליהם תלויה נורה מתנדנדת, אחד מהכדים שלם והכד השני שבור לרסיסים ומפוזר מסביב לכד השלם. בתוך הכד השלם יושב מכשיר שנקרא 'סליל טסלה' המסוגל לטעון את האוויר שסביבו במטען חשמלי. כאן נכנס למשחק הפוטנציאל החשמלי – הפוטנציאל בנורה התלויה נמוך בהרבה מהפוטנציאל באוויר מסביב לכד עם הסליל ולכן בכל פעם שהנורה עוברת מעליו נוצר מתח חשמלי והנורה נדלקת. שמו של האדם שייצר את הסליל הוא ניקולה טסלה, מדען גאון שתרומתו לחקר החשמל והמגנטיות היא אדירה אבל למרבה הצער המחקר שלו נרמס על ידיו של הממציא תומס אדיסון. הוספת הסליל לעבודה היא הדרך שלי להנציח את המחקר של טסלה ולהראות שהוא לא נשכח.

בחרתי בקרמיקה במיוחד כי היא חומר מבודד, חשמל כמעט ולא עובר דרכה. הניגוד הזה בין החשמל לבין הקרמיקה שהוא "לכוד" בתוכה מייצג גם הוא סוג מסוים של הפרש פוטנציאלים. בעבודה שלי יש משמעות לשברים כמו שיש משעות לשבירה עצמה. הכד ששברתי הוא כד שעבדתי עליו במשך תקופה והשבירה שלו היוותה עבורי סיום של תהליך. היו אנשים שניסו לשכנע אותי לא לשבור אותו בגלל הערך שלו עבורי, אבל זאת בדיוק הסיבה שהוא היה צריך להישבר. השברים לעומת השלם הם עוד צורה שבה הפרש הפוטנציאלים מתבטא.

השם שבחרתי לעבודה שלי 'הפרש פוטנציאלים' לא נובע רק מהתהליך הפיזיקלי שמתרחש בה ומבחינתי הוא משקף את המהות האומנותית בעבודה ואת תהליך המחשבה שהוביל אליה לא פחות. אני רואה את הפרש הפוטנציאלים כמין רצף שמחבר בין שני ניגודים מוחלטים, הוא מדגיש שיש קשר או מתח בין שני דברים שמנוגדים אחד לשני בטבעם והקשר הזה נובע במיוחד בגלל הניגוד המוחלט ביניהם. חשמל הוא נושא שנוגע לליבי. מאז שהייתי ילד קטן, תמיד התעניינתי בחשמל ובאיך הוא עובד. העבודה הזו איפשרה לי לממש את האהבה שלי לחשמל בצורה אומנותית ואני מקווה שהיא גם משקפת את התהליך בו היא נוצרה.

דילוג לתוכן