נובמבר: יום הסובלנות, יום זכויות הילד ויום הכפתור

16 בנובמבר: יום הסובלנות
United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization – UNESCO
אונסק"ו, ארגון החינוך, המדע והתרבות של האומות המאוחדות, שבו חברות 195 מדינות
ב- 16 בנובמבר, במלאת 50 שנה להיווסדו 1995, אימצו המדינות החברות בארגון את הצהרת העקרונות בנושא סובלנות.
בין היתר, בבסיס ההצהרה נמצאת ההנחה שסובלנות היא כבוד והערכה למגוון העשיר של תרבויות העולם שלנו, צורות ההבעה שלנו ודרכי ההתנהגות שלנו.
סובלנות מכירה בזכויות האדם האוניברסאליות ובחירויות היסוד של אחרים. האנושות מגוונת באופן טבעי; רק סובלנות יכולה להבטיח את הישרדותן של קהילות מעורבות בכל אזור בעולם.
ההכרזה מכשירה סובלנות לא רק כחובה מוסרית, אלא גם כדרישה פוליטית וחוקית ליחידים, קבוצות ומדינות. הוא מדגיש כי על מדינות לנסח חקיקה חדשה במידת הצורך על מנת להבטיח שוויון יחס והזדמנויות לכל הקבוצות והיחידים בחברה.
חינוך לסובלנות צריך לכוון להתמודד עם השפעות המובילות לפחד והדרה של אחרים וצריך לסייע לצעירים לפתח יכולות לשיפוט עצמאי, חשיבה ביקורתית וחשיבה אתית. המגוון של הדתות, השפות, התרבויות והאתניות הרבות של עולמנו אינו עילה לקונפליקט, אלא הוא אוצר שמעשיר את כולנו.ארגון אונסק"ו המייצג את האומות
ה- 16 בנובמבר הינו יום לכבוד התרבויות, האמונות והמסורות של אחרים ולהבנת הסיכונים הנובעים מחוסר סובלנות.
יום זה נועד להדגיש את החשיבות שבסובלנות ואת הסכנות שבחוסר סובלנות, יחס מפלה ולא שוויוני.
המטרות החינוכיות של יום הסובלנות בבתי הספר הן: קבלת השונה בלי קשר ל-פיזיות, גיל, מגדר, דת, תרבות ושפה.

16 בנובמבר: יום הכפתור
אגודת הכפתורים הלאומית, שנוסדה בשנת 1938 הכירה באיסוף כפתורים כתחביב מאורגן. גם אספני כפתורים מתחילים ומתקדמים חוגגים את ההנאה שבאיסוף בתאריך ה- 16 בנובמבר.
אולי יש מי שזוכרים את סבתא מורידה את הכפתורים מחולצות שהפכו לסמרטוטים? כפתורים אלה נאספו לעתים קרובות בצנצנות או בפחיות. חלקנו אולי אפילו שיחק משחקי כפתורים או השתמש בהם לקישוטים ומלאכות יד. פעם היה כיף לערום כפתורים בערימות, למיין אותם לפי צבע או גודל, לפזר או ולהחליק על הרצפה או השולחן וליצור משחקים שונים בכל פעם.
כפתורים מיוצרים ממגוון חומרים. כפתורים עתיקים נוצרו מחומרים טבעיים וזמינים כמו אבן, קליפה, עצם, חימר או עץ. בתקופה המודרנית יותר נעשה שימוש במתכות, פלסטיק, שרפים ואקריליק ומעבר לתפקוד שלהם הם שימשו גם כעיטור.

20 בנובמבר: יום זכויות הילד והילדה
ב- 20 בנובמבר 1959 אימצה העצרת הכללית של האו"ם את הכרזת זכויות הילד.
באותו תאריך, בשנת 1989 בו אימצה העצרת הכללית של האו"ם גם את האמנה לזכויות הילד – המסמך עוסק בצרכים ובזכויות ספציפיות לילדים, המחייב את כל המדינות המאשרשות אותו מחויבות אליו על פי החוק הבינלאומי ועליו לפעול לטובת הילד. על פי האמנה, כל אדם מתחת לגיל 18 מוגדר כילד.ה ואחת המטרות לציון יום זה היא העלאת המודעות לזכויות הילד.ה והסבת תשומת הלב לילדים שאין להם גישה לזכויות אלה:
"…יש לתת לילד את האמצעים הנדרשים להתפתחותו התקינה, הן מבחינה חומרית והן מבחינה רוחנית
יש להאכיל את הילד הרעב, להאכיל את הילד החולה, לסייע לילד הנחשל, להחזיר את הילד העבריין ולגמור את היתום והוויתור ולהצליח.
הילד חייב להיות הראשון שקיבל הקלה בעת מצוקה.
יש להעמיד את הילד למצב פרנסה ויש להגן עליו מפני כל צורת ניצול.
יש לגדל את הילד במודעות כי יש להקדיש את כשרונותיו לשירותם של חבריו.
לגרסה המורחבת אימץ האו"ם 10 עקרונות נוספים עם החלטה נלווית, המוצעת על ידי משלחת אפגניסטן, הקוראת לממשלות להכיר בזכויות אלה, לשאוף לקבלתן ולפרסם את המסמך בהרחבה ככל האפשר…".
יוניסף, United Nations International Children's Emergency Fund – UNICEF
קרן הילדים של האו"ם, שמטרתה עזרה לילדים ברחבי העולם ויצירת מודעות למצוקתם, מקדמת ומתאמת את היום המיוחד הזה, שפועל גם לשיפור רווחת הילדים.
בעולם שלנו, כל התנגשות ומלחמה משפיעות בעיקר על ילדים. במקומות רבים בעולם ילדים רבים נאלצים לעזוב את ביתם ואת ארצם, ולחפש תקווה על מנת למצוא בית בטוח. השנה, יותר מתמיד, עולה הקריאה לרשויות המקומיות ולממשלות לספק כל סוג של תמיכה וסיוע לילדים שהם עתידנו, על מנת שיוכלו למממש את זכויותיהם באופן מלא , בסביבה בטוחה יותר.
יום הילד.ה הבינלאומי איננו רק יום חג, אלא יום שמטרתו להעלות למודעות את אותם ילדים ברחבי העולם שחוו אלימות בצורות של התעללות, ניצול ואפליה. ילדים המשמשים כעובדים במדינות מסוימות, שקועים בעימות מזוין, חיים ברחובות, סובלים מהבדלים בין אם זה דת, בעיות מיעוט או מוגבלויות. נכון לעכשיו, יש למעלה מ- 150 מיליון ילדים בגילאי 5 עד 14 שנאלצים לעבוד למחייתם ומחיית משפחותיהם.