חלום ליל קיץ – עיצוב תלבושות

מאת:
אפרת מאור
אמא של אושר, מעצבת תלבושות להפקה

מחזה שייקספירי קסום, שההפקה שלו שראיתי הייתה כנראה בשנות ה- 90, כדי לגשת לעיצוב התלבושות – התחלתי בקריאת המחזה.

חלום ליל קיץ, עיצוב תלבושות: אתגרים

31 ילדים. 38 תלבושות שונות.
הבדלי הגובה בין בני ובנות הנוער בכיתה הם מעל 20 ס"מ. אותה התלבושת לא תראה טוב על שניים שלוהקו לאותו התפקיד, ויש ביניהם הבדלי גובה של 15-20 ס"מ.

בנוסף, בחלק מהתפקידים, החלפת השחקנית או השחקן בוצעו במהלך סצינה שבה הדמות ישנה על הבמה, כך שאין זמן להחליף תלבושות, גם אם המידות שלהם דומות. ל-8 תפקידים, הוכנו תלבושות ב-2-3 עותקים. ולא הועברו תלבושות בין כמה נערים/נערות ששיחקו את אותו התפקיד. 

כמי שרגילה להכין תחפושות מושקעות לפורים, כאן מדובר על מאסה של תלבושות, ואי אפשר להקדיש להכנת כל אחת מהן זמן כמו בהכנת תחפושת.
ויחד עם זאת, רציתי ליצור תלבושות מושקעות, שנראות טוב מלפנים ומאחור (פרחים וטלאים נתפרו גם בצד האחורי).

חלום ליל קיץ, תכנון ועיצוב התלבושות

בנות ובני יוון
אתונאים ואתונאיות זה יחסית קל – בכיתה ה' כבר אספתי שלל דוגמאות לתלבושות יווניות היסטוריות. בכדי להבחין בין הדמויות השונות, בעיקר כאשר מתחלפים הילדים שמשחקים את הדמות, בחרתי לתת צבע מאפיין לכל דמות, וללכת על הסטריאוטיפ הקלאסי (אך הלא נכון היסטורית), של בגד לבן לדמויות.
לנערים קיטון לבן עד גובה הברך, עליו נתפר סרט עלי זהב לקישוט, עם גלימה/בד צבעוני (רמז להמטיון, הגלימה המחממת), וחגורת זהב.

עבור הנערות חשבתי שאוכל לשדרג שמלות יד שניה. בפועל היה קשה למצוא מספיק שמלות מקסי לבנות דומות מספיק.
כך שבסוף תפרתי להן חצאיות לבנות, עם קישוט עלי זהב. לחלק העליון פיתחתי גזרה מטריקו (שדורשת רק גזירה, ללא תפירה), שיחד עם החצאית וחגורת זהב, יזכירו שמלת פפלוס יוונית.

היפוליטה, מלכת האמזונות וזוגתו של תזאוס דוכס אתונה, הולבשה באופן מלכותי, זהוב מנצנץ, אך ללא מאפייני לבוש יווני קלאסי.
השמלה והחצאית יד שניה, ולהן הוספתי את גלימת הזהב. החגורה המהממת ממחסן התלבושות של בית הספר, והכתר מתחפושת עבר של בתי.

בעלי המלאכה
אני דמיינתי עיצוב יווני קלאסי, בו בעלי המלאכה שמעלים הפקת תאטרון, לבושים גם הם בלבוש יווני, ואף חובשים מסכות (שאף מוזכרות בטקסט) כמו בתאטרון ביוון העתיקה. לדברי רותם, הבימאית, משחק עם מסיכות הוא מאתגר במיוחד, ובהמשך העדיפה ללכת על פרשנות שייקספירית רווחת, בה בעלי המלאכה לבושים כבעלי מלאכה בני תקופתו של שייקספיר. כשהגוונים המנחים הם צבעי אדמה.

במחסן התלבושות נמצאו שפע כובעי קסקט וארבעה זוגות מכנסיים עם כיווץ בברך/שוק. שאר הבגדים כאן היו יד שניה, עם התאמות קלות (הצרה, הרחבה, הוספת טלאים, קיצור מכנסיים והוספת גומי לכיווץ).

בכדי ליצור שתי תלבושות זהות לתפקיד של ערב – נתפרו שני וסטים מחיקוי זמש, ועליהם נתפרו טלאים. תיק צד מעור יד שניה, ותיק חגורה שתפרתי מחצאית יד שניה דמויית זמש השלימו את בגדי הבסיס. לקראת הסוף ממש התחשק לי לתפור וסט שכולו טלאים. אפשר היה בלעדיו, אבל ממש רציתי להכין אחד, אז מכמה פרטי יד שניה, אלתורים ולמידה איך לתפור חיקוי עור נמתח, תפרתי וסט ברוח המאה ה- 16.

להצגה שמעלים בעלי המלאכה בסיום המחזה בחתונת תזאוס והיפוליטה, היה צורך בבגדים נוספים לבעלי המלאכה.

ממלכת היער ויצוריה
הצבע השולט עבור אוברון, טיטאניה ופאק הוא ירוק עם נגיעות חום.
הפריט הראשון שתפרתי להצגה היה וסט לפאק.

פאק הוא שדון, יצור יער שובב. הוסט האסימטרי נתפר משלושה פריטי יד שניה ירוקים, עם טקסטורות שונות. נתפרו מכנסיים שעליהם נתפרו ביד עלים. וכן נוספו שרוולונים לזרועות, ואוזני אלף מחודדות. נתפרו 2 סטים זהים לשתי הנערות ששיחקו את פאק, והיו בו זמנית על הבמה.

עבור טיטאניה ואוברון, מלך ומלכת הפיות, התלבטתי בין כמה סגנונות, ובסוף הלכתי על תפירת כמה עשרות פרחי בד (יו-יו) ויחד עם עלים סינטטיים, הם נתפרו בדוגמא גלית על שלושת השמלות (הקנויות) של טיטאניה ועל שני הג'קטים מקטיפה (שתפרנו) של אוברון. בד ירוק שקוף נתפר ככנפיים. לאוברון היו מתחת לג'קט חולצות סאטן חומות, יד שניה, ומכנסי סאטן חומים שתפרנו.
זרי פרחים לטיטאניה, הוכנו בידי אחת האמהות. אמא אחרת הכינה זר עלים ייחודי לאוברון, שהיה פריט הלבוש היחיד שהועבר בין השחקנים.

עבור הפיות, לשמחתנו, מצאנו בבית ספר רימון שש שמלות זהות. אליהן הוספתי כנפיים פשוטות מבד מנצנץ (רצועות בד מלבניות, אליהן נתפרו גומיות לידיים, והן חוברו עם סיכת בטחון בצד האחורי של השמלה), וזרי פרחים קנויים.

בין יצורי היער המופיעים בהצגה ישנם גם בר-נץ-אפון וגרגר חרדל להם נתפרו שמלות סאטן עם עיגולי לבד לקישוט, כולל כובעים תואמים, שבסוף הוחלפו לזרים בצבע השמלות. ולבר קור עכביש, טוניקה שחורה, יד שניה, חוברו כנפיים מבד אפור דמוי רשת וחגורה מאותו הבד, יחד עם כובע שחור ממחסן התלבושות.

חלום ליל קיץ, תכנון והפקה

עבדתי עם אפליקציית Notion, שמאפשרת גם יצירת עמודי תוכן, ושיתופם, וכן יצירת טבלאות ומסדי נתונים, ובעיקר – טבלאות מקושרות. כך שיכולתי לנהל את רשימת התפקידים, רשימת הילדים, כולל מידותיהם, ולקשר ביניהם. אילו פריטים גמורים, מה נשאר לקנות, להעביר, לקבל, למדוד.

הכנתי באפליקציה עמוד עם הקונספט לתלבושות עבור כל קבוצת תפקידים. שכלל תמונות להמחשת הכיוון, פרוט בכתב, וכן שאלות פתוחות, כבסיס לדיון עם הבימאית. היה ממש תענוג לעבוד עם רותם, הבימאית, העלאת רעיונות, דיוק, פשרות, התאמות לצרכי תנועה על הבמה ועוד.

במקביל, התלוויתי לרויטל טבע במסעותיה בחיפוש אחר פריטי יד שניה להצגות של התיכון. והתחלתי לאסוף פריטים שעשויים להתאים לתפקידים השונים בהצגה. מחלף איל מקום של קח תן והמרכז למעשים טובים בהרצליה היו המקור לרב פריטי יד השניה, כולל חלק מהבדים.

אחרי שנתפרו או אותרו תלבושות בסיס – התחלנו מדידות, ובהמשך חזרת תלבושות, עם סבבי תיקונים והתאמות אחרי כל שלב. כך שהבגדים יתאימו לילדים, ויהיו נוחים.

וגם תוך כדי הרצת ההצגות, היה צורך בתיקונים פה ושם.

חלום ליל קיץ, תודות

גזירה – כמעט את הכל עזרה לי לגזור, ושרטטה את הגזרות, ליליאנה סבתא של ליבי. היא גם תפרה 5 זוגות מכנסיים, 2 וסטים, 2 שמלות ועשתה תיקונים קלים לכמה פריטים קיימים. לא הייתי מצליחה לעשות את זה בלעדיה.

דקלה של דותן ושירי של אביגיל עזרו בתפירה ביד של עלים, פרחים, סרטים.

גניה של מיי ומיכל של נועה הכינו את הזרים.

רויטל טבע, שאינה אמא בכיתה, תפרה כובעים ליצורי הלילה.

גאיה, תמר וארבל מהכיתה – תפרו חגורות, וכמה פריטים נוספים במהלך סדנאות מלאכה.

דילוג לתוכן