חינוך וולדורף הוד השרון | תואר שני בחינוך לאמנות במסלול אנתרופוסופיה

מאת:
איילת פרידריך

תוכנית התואר השני בחינוך לאמנות במסלול אנתרופוסופיה, נוסדה השנה בבית ברל והיא פרי חזונו ומחשבתו של איתי פז ז"ל, אדם, מחנך והוגה דעות. בשנים האחרונות לפני לכתו כיהן איתי כמנהל בית ספר תמר. בשיתוף פעולה עם עמותת תמר* קידמו את היוזמה. קהילת תמר נפרדה בצער רב מאיתי פז בנובמבר 2019.

שוחחתי עם שותפים לדרך, על ייסוד התוכנית, ביניהם, הד"ר חוה ברונפלד שטיין ראשת התוכנית, ד"ר יפתח בן אהרון ממובילי התוכנית, אילן גרבר – חברת הוועד המנהל בעמותת תמר, איריס בר נועם יו"ר כספים של העמותה וסטודנטית בתוכנית ומשה אוסטרובר יו"ר עמותת תמר.
תודה מיוחדת לגילי פז, על דיוק הדברים ועזרה בעריכת הכתבה.

מתוך ראיון עם הגב' הד"ר חווה ברונפלד-שטיין

שאלה : מתי ואיך הגיעה היוזמה אלי פתחך ?
תשובה: "בשנים קודמות, היו מגעים לפתיחת תוכנית לתואר ראשון בחינוך וולדורף שנכשלו. בשנה שעברה בחודש יולי, הגיעה פנייה ממנהל החינוך. במהלך הפגישה, בה נכחו איתי פז ואילן גרבר נציגת עמותת תמר, הודגש הצורך בהכשרה אקדמית למורים בחינוך וולדורף.
בעקבות הפגישה, נוצר קשר עם פרופ׳ תמר אריאב נשיאת המכללה האקדמית בית ברל, שבקשה ממני ליצור קשר עם איתי פז. מהשיחה הראשונה שהתקיימה ביננו, חשתי בתשוקה של איתי ובפגישה הראשונה שקיימנו, איתי הציג את תמונת החלום, החזון שלו, עבור מורים מחנכים בתפיסת העולם של האנתרופוסופיה, שאגב לא ידעתי אודותיה רבות, אך ראיתי לפניי איש חינוך עם עוצמה אדירה. כשאיתי דיבר במילים של חלום אני נעניתי והראיתי לו מה אפשרי ליישום בין החלומות הצרכים והמציאות. הקשר וההבנה ביננו ,היו עמוקים מהיום הראשון ומהר מאד היה לי ברור שתוכנית תואר שני במסלול אנתרופוסופי יוצאת לדרך ושהיא תהיה למעשה, אופק אקדמי עבור אנשים שעברו הכשרה באנתרופוסופיה, ומסלול להתפתחות אישית עמוקה.
המסע מהפגישה הראשונה ועד פתיחת התוכנית בספטמבר, היה מטאורי בלוחות הזמנים שלו." 
שאלה : רבים הרעיונות המובאים בפני מוסד אקדמי כבית ברל ,לפתיחת תוכניות לתואר,
מה הניע אותך לחבור דווקא ליוזמה הזו ?
תשובה : "מהמפגש הראשוני עם איתי הבנתי שיש קשר הדוק, בין חינוך לאמנות וחינוך וולדורף – שילוב אולטימטיבי. התרשמתי מהלהט של איתי, נפגשתי עם אדם שראיתי עד כמה הדבר בנפשו, ועד כמה זה חשוב לציבור שהוא מייצג, לאפשר למידה מתמשכת לאורך שנים – תוכנית מחקר בזמן אמת.
איתי איש חזון פתוח, להרגשתי, זו הייתה יד הגורל שהפגישה אותנו בנסיבות הללו, לחבור למשימה הגדולה הזו.
ראוי לציין שזה לא היה מובן מאליו לקבל אישור מהמל"ג – האנתרופוסופיה היא אתגר במערכת ההשכלה הגבוהה והיה צורך לעגל ולרבע את התוכנית, עד לאישורה." 
שאלה : מי הסטודנטים שמגיעים לתוכנית ?
תשובה : "רוב הנרשמים למסלול היו מורים מבית ספר תמר, על מנת לפתוח מסלול היינו זקוקים ל 12 נרשמים לפחות וכך השנה נפתחה."
שאלה : מה לב העשייה בתוכנית הלימודים ?
תשובה : "המסלול מחבר בין עשייה כביטוי אישי בכלי האמנות השונים, לבין תפיסות פילוסופיות בחינוך לאמנות, סדנאות מעשיות וקורסים עיוניים .
התוכנית מתייחסת למורה כחוקר ויוצר וכוללת היבט יצירתי והיבט תאורטי ורפלקטיביות. הדיאלוג בין שלושה כוחות : פעילות רוחית ,ריגשית וקוגניציה ." 
שאלה : מה האתגר ומה ההזדמנות שבתוכנית ?
תשובה : "האתגר – התוכנית מפגישה את הסטודנטים עם גישות שונות בחינוך לאמנות ומאתגרת את התפיסה והפילוסופיה מאחורי חינוך וולדורף ובו בזמן מפרה אותו.
לדוגמא, בתקופת הקורונה קבלנו הזדמנות לשאול שאלות, כיצד הטכנולוגיה מאפשרת לרתום ללמידה ובאיזה מינון ? הדעות היו חלוקות והשיח היה ער ופורה.
ומה ההזדמנות ? להעמיק תובנות בהקשר לאמנות החינוך בוולדורף , להתמקצע בפרקטיקה ולהיות במרחב בו הקרקע פעילה, לצמיחה האישית."

ד"ר יפתח בן אהרון ממובילי התכנית

ד"ר יפתח בן אהרון ממובילי התכנית, נענה ברצון לפנייתי, לשמוע ממנו על נקודת מבטו על התכנית, ואני מביאה את עיקרי הדברים מתוך שיחתנו –
"כשאיתי פנה אליי במייל מפורט ושאל אותי אם אני רוצה לקחת חלק בתכנית לתואר, זו הייתה ממש הגשמה של חזון אישי כהמשך להכשרה שאבנר המאירי (אף הוא מורה בתכנית) יצרנו יחד בשנים קודמות בשם "שנה יוצרת" – כך שתכנית התואר השני ,הייתה אוצר שהונח לפתחנו.
אני רוצה לשתף שבבסיס רעיונו של איתי פז , היה פתיחת מסלול עצמאי, בעל אופק מחקרי, שיוכל להוות מרכז שבו מתנהל מחקר ,בתוך המשולש הזה של חינוך-אמנות-אנתרופוסופיה –
שמאפשר מנעד רחב של בחירה ועשייה. תוכנית שתחקור שאלות כגון : שאלת האומנות מנקודת מבט של ידע האדם האנתרופוסופי, סוגיות בתחום הפואטיקה והאסתטיקה, מהו המיקום המיוחד של הפעילות האמנותית בעבודתו של המורה , ומעבר לזה ,מהי בכלל פעילות אמנותית? האם היא התוצר האמנותי ? או כל מה שקורה בדרך לשם?
התוכנית מעמיקה את ההבנה בצורה רחבה ומגוונת: מהי עבודה אמנותית בכל תחום שהוא,
החל מעבודת המורה (אך גם הרופא ,האדריכל …) ובעצם מגיעה לנקודת הכרה, שעבודה אמנותית יכולה להיות הבסיס לפעילותם של כל בני האדם, באשר הם. 

עבודת המורה חדורה באמנותיות ומצויה בפעילותו היומיומית. נשאלת השאלה, מה הוא אותו רגע אמנותי? ואיך אפשר להתעורר לרגע הזה, בכל מערכת יחסים. ושאלת השאלות, איך לפנות מקום ולאפשר תנאים שהרגע הזה מצריך? ולהעז לחיות אותו! 

התכנית מזמינה אנשים הקשורים למשולש חינוך-אמנות-אנתרופוסופיה, אך לא רק,
התכנית פונה לכל אדם המעוניין להעמיק אל חייו ולשלב קידום אקדמי לתואר שני
במסלול לא שיגרתי, אך מפעים – זו אפשרות שמשלבת עולמות ויוצרת אפשרות למשהו חדש.

בתכנית לתואר השני, יש אפשרות לכתיבת עבודת מאסטר, בהנחיה של ד"ר חווה ברונפלד-שטיין ובהנחייתי.

אילן גרבר ואיריס בר-נועם משתפות

אילן גרבר:
איתי חלם על הכשרה של מורים ועל הפצת החינוך האנתרופוסופי. הוא חשב שיהיה נכון לעשות זאת במקום שניתן לקבל הכרה אקדמית .
איתי היה כל כך נרגש וגאה בייסוד התכנית.
איתי הדביק אותי בהתלהבות, בעוצמה וברצון להעמיק ונרשמתי ללימודים.
התחלנו ללמוד יחד בתכנית, כסטודנטים מן המניין וקיבלנו משימה לעבודה בזוגות.
במשימה האחרונה שהספקנו לעשות יחד כחברים לספסל הלימודים, נתבקשנו לבחור משפטים בנושא חינוך מתוך רשימה ארוכה ולהציג דיון בנושא. המשפט שאיתי בחר עבורנו להצגה בדיון היה המשפט שייצג את תפיסתו כולה על רגל אחת:
"ילדכם הם לא הילדים שלכם. הם בני ובנות החיים המשתוקקים לעצמם. הם באים דרככם אבל לא מכם ולמרות שהם עמכם, הם לא שייכים לכם. אתם יכולים לתת להם את אהבתכם, אבל לא את מחשבותיכם. כי יש להם מחשבות משל עצמם . אתם יכולים לשכן את גופיהם אבל לא את נפשותיהם. כי נשמותיהם שוכנות בבית העתיד. בו לא תוכלו לבקר, אף לא בחלום.
אולי תשאפו להיות כמוהם, אבל אל תנסו לעשותם כמוכם. כי החיים לא זורמים לאחור ולא משתהים בעבר."

ג'ובראן חליל ג'ובראן 1883-1931

זו הייתה גישתו לילדים. לכל ילד .

וגישתו למורים/הורים ,הובהרה במשפט אחר שהוא בחר :
"הוראה אינה מילוי הדלי – אלא הבערת שלהבת"
המשורר ייטס.
וזו המורשת שהנחיל לנו ואנו משתדלים לשמרה ולהבעירה.

איריס בר נועם משתפת :
תכנית הלימודים נגישה לאנשים מתחומים שונים, היא מאתגרת, אך גם גמישה , צוות המרצים הם ממובילי הדרך האנתרופוסופיה ומחנכיה המוערכים ביותר.
ד"ר יפתח בן אהרון – משורר, חוקר בתחומי התפתחות התרבות והתודעה; מלמד אנתרופוסופיה.
אורי כהן – אמן ומורה לאנתרופוסופיה ולאמנות.
אבנר המאירי – אמן ומורה לאמנות ולציור.
גם בתקופת הקורונה היו לצדנו, עודדו ותמכו, דאגו להוריד מתח ונתנו לנו את ההרגשה שהלמידה והעשייה חשובים להם בדיוק כמו לנו.

התכנית בבית ברל היא רק ראשיתו של הרעיון

משה אוסטרובר יו"ר העמותה מחדד, התכנית בבית ברל היא רק ראשיתו של הרעיון הכולל של איתי, שהמסלול ההכשרה יאפשר קיום של קבוצת מחקר לומדת, שבית הספר יהיה חממת המחקר והסטודנטים יוכלו לערוך מחקרי שדה ולפרסם אותם בכל העולם.

ההרשמה למסלול פתוחה למתעניינים

התכנית התחילה בתוך לימודי התואר השני בחינוך לאמנות ,מתוך ראייה שבעתיד ניתן יהיה לפתוח מסלול נפרד לאנתרופוסופיה – ואכן השנה נפתחה ההרשמה והמונח "אנתרופוסופיה" בולט בגאווה כחלק משם התכנית במסלול הייחודי הזה. 

ההרשמה למסלול פתוחה למתעניינים – אתם מוזמנים לבחון את האפשרות המוצעת – האם זו הזדמנות הפז שלכם?
מתעניינים מוזמנים לקישור:
https://www.beitberl.ac.il/academic/faculties/art/maslulim/ma/med/pages/default.aspx

* עמותת תמר חינוך וולדורף

הקימה את בית ספר תמר בהוד השרון, בספטמבר 2009 כיוזמה של הורים שחיפשו המשך לדרך חינוכית אחרת לילדיהם.
כיום בית ספר תמר הוא בי"ס ממלכתי מוכר ורשמי, שהוא חלק ממערך החינוך של הוד השרון, וכולל בית ספר יסודי, חטיבה ותיכון (על אזורי). העמותה פעילה במגוון מפעלים חינוכיים ברוח וולדורף.

דילוג לתוכן