מיניות בריאה. יש דבר כזה

מאת:
רויטל ורד- טבע,
אמא קצת פחות נבוכה

נירמול.
אני חושבת שזה המסר הכי חזק שיצאתי אתו מההרצאה.
נירמול!
איך לעזאזל מנרמלים שיח על נושא כל כך טעון?
איך מנרמלים שיח שעד לפני עשור ורבע הודר משולחן השבת ולפני ארבעה עשורים אפילו לא חשבו שהוא אפשרי?

בשנים האחרונות נוספה לרשימת המשימות המתארכת המוטלת עלינו ההורים, משימה מרתקת: נירמול השיח על סקס. סקס טוב. מיניות בריאה.
מתי מתחילים?
מוקדם!
כמה מוקדם?
גיל שלוש לערך (תוך שלוקחים בחשבון התאמת רמת השיח לגיל השותפ.ה לשיחה).
איך עושים זאת?
מקשיבים, מקשיבים עוד וחושבים לפני שעונים.
איך יודעים מה נורמלי?
מצטרפים להרצאה של אורנה שומן, האישה שמאחורי: אז מה כן? איך לדבר מיניות מיטיבה. מזל שהזדמנתי להרצאה כזאת, כי הנורמלי שאני גדלתי עליו, לא היה ממש נורמלי. לפחות זה מה שחשבתי במשך השנים…

אורנה שומן, מנרמלת מיניות

בהרצאה קולחת, מאתגרת וסופר מעניינת, אורנה מחלקת אין ספור טיפים מועילים, משתפת בסיפורים שגרמו לי להרגיש קצת יותר נורמלית וממליצה להתחיל בשיח כללי:
מה זה אומר להיות בנים?
מה זה אומר להיות בנות?
קחו בחשבון שמדובר בשיח שמתחיל בגיל מוקדם ונמשך לאורך כל החיים שלנו ושל ילדינו.
שיח?
ממש!
עבור רובינו (ההורים…), הלמידה על המיניות שלנו נעשתה "על הדרך", בצורה אגבית, ברוב הבתים בהם גדלנו לא באמת התקיים שיח ברור אבל מסתבר שרעיונות הופנמו אצל ילדים גם כשלא באמת שוחחו עליהם.
"שם למטה"
"תפסיק לגעת בבולבול"
"יש דברים שעושים רק בפרטיות"
"התחרבנתי"
אלו רעיונות שאנו ההורים הפנמנו כשהיינו צעירים ומשפיעים על מה שאנחנו תופסים כמיניות בריאה כיום. עכשיו אנחנו צריכים לשים בצד את כל המטענים ולמצוא את המילים הנכונות, הנקיות ממשקעים ו לתת מידע מדויק ואובייקטיבי שיעביר לילדים.ות שלנו מסר ברור ומאפשר.

מהיום, לא עוד "זה", "האות השביעית", "בולבול", "פושפוש" אלא פין, פות, אשכים, נרתיק. בשיח העכשווי מוטלת עלינו ההורים האחריות לחבר את ילדינו, ללא הבחנת מגדר, לאחריות על הגוף שלהם.ן, התחושות שלהן.ם, ההשתנות האישיותית המלווה את ההתבגרות.
עלינו מוטלת האחריות לשאול:
למה את.ה מתגעגע.ת בגוף הילד.ה?
מה את.ה מצפה לפגוש בגוף הנער.ה?
אנחנו צריכות וצריכים ללמד את ילדינו להתרגל לגוף המשתנה, לעזור להם.ן לחבק את השינוי. (זה די מעייף העניין הזה של פניה כלל מגדרית…).

שיח מלב אל לב

אנחנו צריכות וצריכים לזכור, שכל מה שאנחנו עושים, משדר משהו לילדים ותפקידנו לתת להם עוד ועוד כלים להתמודדות בריאה עם אתגרים (אל תצפו שזה יקרה במהלך הלימודים,  נכון לרגע זה השיח על מיניות קורה מאוחר מידי).
למשל, אנחנו צריכים להסביר לבנותינו ובנינו שזה לא הגיוני להזמין מישהו להכיר את הגוף הפרטי שלהם.ן לפני שהכירו אותו (היטב) בעצמם.

מותר לנו להיות במבוכה, מבוכה אינה רגש שלילי, בורות…זה כבר עסק אחר. זה לא פשוט לעשות משהו שלא עשו אתנו עצמנו, בדומה לשיח על כסף (כסף זה מלוכלך, אמן אמיתי צריך להיות רעב), על מוות (סבתא מסתכלת עלינו מלמעלה, הדג הלך לפגוש את החברים שלו), עלינו מוטלת האחריות להמציא מחדש שיח בריא כדי שילדנו יחוו עולם מרתק ובטוח יותר. אל תהיו בלחץ! זה לא דומה לסיטואציה בחדר מיון, אפשר לענות: זאת שאלה מצוינת, אני צריכה קצת זמן לחשוב עליה או בוא נקבע לנו שיחה מיוחדת (לא כל תשובה מתאימה לכל גיל). כדאי להתחשב בסביבה, אנחנו לא רוצים להעיר בבעיטה אחים קטנים.

הקפידו שזאת תהיה שיחה נינוחה. לא בסגנון "צריך לדבר" או "יחסינו לאן" – שיחות מהסוג שישר מכניס אותנו ואותם למגננה. הכי בריא לפתח שיחה אגבית תוך כדי עשייה משותפת, בלי הטפות, ביקורת או הוראות הפעלה. שתפו בסיפורים מהחיים, שאלו שאלות. לא לשכוח להשתמש בטון נינוח ולא לגלוש לקול שיסגיר כמה הסיטואציה הזאת מורכבת עבורכם. הילדים צריכים לשמוע מאתנו: אתה בסדר, את נורמלית, אתם שייכים. מה שמחרפן אתכם מבפנים קורה לכולם, זה שלב לא פשוט, אבל הוא עובר.

אורנה שיתפה אותנו בדרך נהדרת ללמד שיח בריא. אפשר לשחק משחק סביב שולחן האוכל או בנסיעה משפחתית ברכב:
מה היה הכי כיף היום?
מה היה הכי מבאס היום?
החוק הוא שכולם צריכים לשתף (גם ההורים, בכנות ובלי מניפולציות), זאת לא חקירה בהסוואה…
שימו לב לתשובות ולניואנסים, וברגע המתאים (בלילה, לפני שמכבים את האור או ברגע של ביחד) שאלו:
הכל בסדר?
רוצה לספר לי משהו?
זאת דרך נהדרת לומר: אני רואה אותך, אני שמה לב, את.ה יכול.ה לדבר איתי על הכל. גם אם לא יכנסו בדלת באותו הרגע, או אפילו יידחו את היד המושטת, תמיד ידעו שהיא פתוחה.

מורה נבוכים

בהרצאה אורנה נתנה המון דוגמאות שגרמו לי להרגיש שאני לא לבד בהתמודדות הזאת, ויש עוד המון מידע שהיא השמיעה באוזנינו ואשאיר לכם לגלות במפגש איתה, אבל יש משהו שלא ניתן להתעלם ממנו. פורנו.

גם אם אנחנו רוצים להאמין שילדי וולדורף מנותקים מהחוץ, חשוב להבין: התוכן מאוד זמין. בבית של הדודים, של חברים. כמו בכל בית ספר אחר, כבר בכיתה ה' ילדים מתחילים לצרוך פורנו. הם מוצאים פרצה וצופים יחד. תמיד תמצאו בחבורה את זה או זו שהסיטואציה אינה נוחה להם אבל לא מצליחים להתנגד.
המסר הוא חד משמעי: לא מנרמלים פורנו.
עלינו להבהיר בצורה חד משמעית לבנים וגם לבנות שפורנו לא מספק תשובות לשאלות הטובות שיש להם. זה כמו ללמוד מדע מספר מדע בדיוני. בסרטי פורנו קורים דברים רעים, לא מדובר על משרת חלומות בה מקיימים כל היום יחסי מין ומקבלים עבור זה שכר אסטרונומי.
מדובר בתעשייה נצלנית, המשתמשת בפנטזיות קיצוניות כדי לעשות הרבה כסף מלמכור לאחרים את העמדת הפנים המשובשת הזאת.
אפשר ״לקלקל את התיאבון", לדבר על ניצול ועל השפלה (למה שמישהו ירצה שיצלמו אותו במצב כל כך פרטי ואינטימי?) ולהזכיר שמדובר בסרט, עם תסריט ובמאי וכוריאוגרפיה – רק סרט. אתם יכולים לומר: אחרי שרואים סרט סופרמן, אף אחד מאיתנו לא מנסה לעוף.

אבל יש גם סרטונים טובים! שאפשר לצפות בהם יחד עם הילדים ולפתח סביב שיח בריא.
viva la vulva
המחזור החודשי 
הפות! הסבר פשוט לכל גיל 

וסדרה מצוינת בנטפליקס: חינוך מיני  (להורים) ו- פה גדול (לילדים)

ויש המון המון טקסטים שאפשר לקרוא כדי לקבל זוויות מעניינות על הנושא ולהרחיב את הטרמינולוגיה:
אבהות ברוח "אבא פגום" מובילה ליחסים פגומים – איתן לשם
12 דברים שאמרתי לילדיי על הטרדות מיניות – רות עפרוני
תחייכי קצת! למה את לא מחייכת? – נועה בנוש
שלוש סיבות להפסיק להכריח את הילדים שלך לחבק קרובי משפחה

למה אתם לא צריכים לגרום לילד שלך לחבק מישהו
דיבור מגדרי
הבנים שאנחנו מגדלות יהפכו לגברים שלא ירגישו צורך לשלוט בנשים – גרדיאן
מוריה שלוי רוצה שנערות יתיידדו עם איברי המין והווסת שלהן – נטע הלפרין

וספר מומלץ: הסיפור האמיתי והמופלא על איך תינוקות באים לעולם מאת פיונה קטוסקס

אם מה שכתבתי כאן נשמע לכן.ם מרתק כדאי שתדעו שאורנה פותחת קורס מנחיות ומנחי מיניות בריאה:
לימוד והתנסות שיכשירו את המעונינות והמעונינים בכך להנחות, ללמד, להוביל קבוצות ולתמוך בבני נוער (בעיקר)
בנושאים החשובים, המרתקים והמבלבלים של מגדר, ומיניות.

כל הפרטים נמצאים ממש כאן

דילוג לתוכן