הקדמה לעבודתה של דפני ססיל ליטמן כהן, מאת קרן לוי צדק, אמא של עלמא מכיתה ז' ונועה מכיתה ד':

תבניות, אותיות, מילים, שפה הן הדרך הנגישה והזמינה ביותר שלנו בני האדם לבטא את עצמנו פנימה וכלפי חוץ. הן הדרך שלנו לנסח מחשבות, רגשות ורעיונות, להתבטא, להחליף מידע ולתקשר עם האחר, לברוא וליצור. אם כך, למה אנחנו גדלים ומתחנכים על ברכיה של שפה אחת ומתרגלים רק אותה רוב חיינו? לפי רודולף שטיינר, מייסד החינוך האנתרופוסופי, לימוד שפה זרה מגיל צעיר הוא חשוב וחיוני להתפתחות הילד ולאדם הבוגר שיהפוך להיות. "מטרתנו היא לפתח את הילד באופן כזה שהוא יוכל לגלות את האיכויות של האדם השלם ויהיה גם מסוגל למצוא את מקומו האמיתי בעולם, וזה חייב להיות השיקול הראשון שלנו בלימוד שפות".

שפתו של אדם נולדת בשנות חייו הראשונות דרך החיקוי. ראשית הוא נע, זוחל לומד ללכת ואז מתחיל לדבר בשפת אמו. למעשה כל דרך חשיבתנו נקבעת באמצעות השפה שאנחנו רוכשים. לכל שפה יש את צורות המחשבה שלה, ולכל שפה ישנם מושגים ומילים שאין להם תחליף בשפה אחרת. לפי שטיינר ידיעת מספר שפות מגיל צעיר מאזנת את החד צדדיות הנפשית ששפה אחת מציעה לאדם. לימודה של שפה זרה נוספת תאפשר התפתחות אנושית הוליסטית ושלמה. 

רנה קורידו, חוקרת ומחברת ספרי ולדורף מסבירה: כל דרך חשיבתנו מלכתחילה נקבעת על ידי השפה שאנו מדברים, ומרגע שלומדים לדבר שפות נוספות, גם מתחילים לחשוב אחרת. לכל שפה יש את צורות המחשבה שלה. מושגים ומילים מסוימים הם די בלתי ניתנים לתרגום משפה אחת לאחרת. לימוד של שפה זרה יכולה להעניק לילד התלהבות ושמחה על ההזדמנות להשתתף בהתרחשות גדולה, ולעורר רצון עז לחיות עם העולם הסובב אותו.

"עלינו להיות אסירי תודה לשפה על תחושת האני שלנו ועל תחושת היותנו אישיות. רגשותינו עשויים להתרומם להלך נפש המהווה תפילה כמעט. שומע אני מסביבי דיבור בשפה, כאן זורם אלי כוח האני פנימה! כשתהיה לכם ההרגשה לגבי הקדושה של הקריאה – לאני דרך השפה, תוכלו גם לעורר זאת אצל הילדים במגוון אמצעים", מתאר שטיינר, "כשנעשה הדבר כיאות, ממריץ הוא את הרצון ומביא למעשה לחוסר אנוכיות ולרצון מלא לחיות עם העולם החיצוני. מה שזה עתה אמרתי לכם נאמר מכיוון שכמורים וכמחנכים עליכם להיות חדורים בדברים האלה. עליכם יהיה להשתמש בהם בהוראת שפה ודיבור". 

אחרי 3 שנים של הוראת השפה האנגלית בכיתות א' ב' בבית ספר אנתרופוסופי, החליטה דפני ססיל ליטמן כהן, לחקור את חשיבותן של שפות זרות בקרב ילדים, ולבדוק כיצד רכישת שפה נוספת משפיעה על הגוף, הנפש והרוח שלהם. בעבודתה היא מסתמכת על כתביו של שטיינר ומאמרים שנכתבו בנושא על ידי אנשי חינוך ותיקים בעולם האנתרופוסופיה. מאיזה גיל מומלץ להתחיל בלמידה של שפה זרה על פי חינוך ולדורף וכיצד משתלבת האמנות באופן מעשי בהוראת השפה הזרה בבתי הספר? כל התשובות ועוד במאמר שלפניכם

דילוג לתוכן