שואלים שאלות: תקופת אבולוציה – תיכון תמר

מאת:
ענבל סיון,
מחנכת יב' ומורה לביולוגיה – תיכון תמר
תקופת אבולוציה פתחה את שנת יב', השנה האחרונה שלנו בתיכון.
במהלך התקופה התוודענו לסיפורה של תיאוריית האבולוציה, את הקרקע עליה צמחה והתפתחה וזאת מבלי לגרוע חלילה ולו בזעיר אנפין מגאוניותו של צ'ארלס דארווין, אבי התורה.
התחלנו בלנסות להבין איך הכל התחיל. מהמפץ הגדול ועד ימינו ואולי גם הלאה לעתיד. עברנו על ציר הזמן של התפתחות החיים על פני כדור הארץ ובתוכו התפתחות ההיסטוריה והתודעה האנושית. למדנו את המושג תיאורה וראינו שתיאוריה היא דבר דינמי שמשתנה ומתעצב, תיאוריה פוגשת במתנגדים, בתומכים, באישושים ובהפרכות. בעיקר הבנו שתיאוריות מדעיות אינן "נייטרליות" ואינן נולדות "פתאום". הן פרי החשיבה האנושית.
בשיעור אורח של בעז, המורה לתנ"ך, למדנו על המתח שבין התפיסה המקראית ובין התפיסה המדעית. עסקנו באותם אנשים שתרמו להתפתחותה של התודעה בכל הקשור להתפתחות החיים, החל מאריסטו שאמר "הטבע מתקדם לאט ובהדרגה מהדברים הדוממים לבעלי החיים וקשה לקבוע את התחומים המדויקים ולהגדיר את מקומו של כל דבר בסולם הטבע".





הכרנו את ג'ורג' קיוויה וסיפורה של שרה סארטייה ברטמן, את הלאמארקיזם של ז'אן דה לאמרק, את שיטות סיווג המינים ואת התפתחות הגאולוגיה וחקר המאובנים. ואז הגענו ללמוד על צ'ארלס דארווין ומסעו המופלא על אניית הצי המלכותי "הביגל" שארך כ-5 שנים. התפעמנו יחד מהשילוב של סקרנות, חוכמה, חוויות יוצאות דופן, ידע, יכולת התבוננות, שיתוף פעולה עם חוקרי טבע אחרים וגאונות – כל אלו שהביאו לידי הבניית תאוריית האבולוציה. איי הגלאפאגוס, הפרושים, הצבים, הלטאות…
הכרנו גם את מחקרו של פרופסור אמוץ זהבי, ממייסדי החברה להגנת הטבע ומדען בעל שם עולמי במחקר ההתנהגות החברתית של בעלי החיים. אני מקווה שבאמצעות השיחות שניהלנו בכיתה והסרטים והתמונות בהם צפינו, הצלחתי לנטוע בתלמידים ובתלמידות לפחות זרע קטן של סקרנות אודות המקומות המיוחדים ורגש של פליאה מעולם הטבע שאנחנו בני האדם חלק ממנו. אני מקווה שהצלחתי להשאיר אצלם.ן את תחושת האחריות שיש לנו כבני אדם כלפי הטבע ובעלי החיים.
"אנו ניצבים כיום בפני אתגר הדורש מאיתנו שינוי מחשבתי, כדי שהאנושות תפסיק לאיים על הסביבה תומכת החיים שלה. אנו נקראים לעזור לכדור הארץ לרפא את פצעיו, ותוך כדי כך לרפא את פצעינו שלנו – בעצם, לאמץ את כל הבריאה על כל המגוון, היופי והפלא שבה. זה יקרה אם נבין את הצורך לחדש את תחושת השייכות שלנו למשפחה גדולה יותר של חיים, שאיתה חלקנו את תהליך האבולוציה שלנו". וואנגארי מאאתאי Maathai Wangari פעיל סביבה קנייתי, זוכה פרס נובל לשלום ב-2004.
כתבה נועה אבנון רבינוביץ תלמידת יב' בסיכום התקופה שלה:
"במהלך התקופה למדתי דברים רבים. אך נשאר בי רושם עז משיחת הפתיחה, בה דנו בשאלה האם האבולוציה היא דת? זה משהו שנישאר בי והעלה בי מחשבות, מי אני והאם אני מתייחסת לנושאים מסוימים כמו אל דת, האם אני לוקחת דברים מסוימים כמובנים מאליהם בלי לשאול שאלות?".





