תקופת ביוגרפיה
וביוגרפיה בטלאים שכבת ח' 2021
כשילד או ילדה מגיעים לגיל שתים עשרה, זה סימן לכך שגיל ההתבגרות הגיע, מגיע, או יגיע ממש בקרוב. הגוף הצעיר הגיע לרמת סיבולת חדשה של שינון, למידה וחשיבה ואיתם מתחדדת גם יכולת השיפוט. רודולף שטיינר אמר שבגילאי שתים עשרה עד ארבע עשרה, שרירים ועצמות נמצאים בצמיחה מהירה, כמו גם חלקים רבים אחרים בגוף הפיזי הצעיר: יכולות קוליות, שדיים, אשכים, שיער וכו'. ד"ר שטיינר גרס, שללא רמות אידיאליזם מדויקות, קיים הסיכון בגיל זה, שהשריר לא ייצמד כראוי למבנה הגרמי של האורגניזם הפיזי.
בתרבות של ימינו, אידיאליזם הינו שאיפה שקשה לטפח. לכן, חשוב במיוחד, שאנחנו – כמחנכים והורים – לעולם לא נקמץ במאמצים לכוון את הצעירים לשאת עיניים אל דמויות ראויות מההיסטוריה של האנושות שמובילים דרך לאפשרויות מוסריות ומרוממות שאנו יכולים להעריץ.
בבתי ספר וולדורף, משתנה השיטה בה מלמדים היסטוריה בכיתה ח' להוראה באמצעות ביוגרפיות מלאות השראה. אותן דמויות שלאורך ההיסטוריה אפיינו את רוח התרבות והעידן בו חיו והביוגרפיות שלהן, הן אלו שמעניקות השראה לילדים. אנו יכולים לספר את סיפורם של בני אדם גדולים שעשו טוב, וגם כאלה שעל פי מאפייניהם האפלים הפכו את האורות הבהירים של זמנם לבהירים עוד יותר.
מורה בחינוך וולדורף עשוי למשל לספר ביום אחד, את הביוגרפיה של יוליוס קיסר מנקודת מבטו של ברוטוס – סכנה לסנאט ולדמוקרטיה בכוחו ובתחושתו הבלתי פוסקת על תושבי רומא. למחרת הוא עשוי לספר את אותה ביוגרפיה מנקודת מבטו של מארק אנטוני – יוליוס קיסר כמנהיג נפלא, גיבור, ידיד העם, שנרצח באכזריות על ידי הקרובים אליו ביותר. או לבחור לספר את הביוגרפיה של עידן – עידן ההשכלה – ולספר על העידן עצמו כאילו מדובר בביוגרפיה אנושית. עבודת החקר נתמכת גם על ידי מורי המקצוע השונים בפרויקטים נלווים אם בעבודה אומנותית, באנגלית וכד'.


שאלו את עצמכם: האם יש במשפחה סבא מצחיק במיוחד, חביב, מתחשב, מסור או אוהב? דוד שהיה גיבור מלחמה? דודה שהייתה אחות, מרפאה, מוערכת על ידי מי בו טיפלה? דוד של דוד של אבא ששימש בתפקיד מהותי לחברה או לתרבות לפני למעלה ממאה שנה? כל הביוגרפיות הללו מדריכות, מעוררות השראה, מרתקות ומעודדות את הצעירים. הידיעה שרבים היו לפנינו, חיו והתמודדו, הצליחו ונכשלו, סבלו ויצרו חיים חדשים; רעיונות חדשים, דרכים חדשות. כל הביוגרפיות הללו מזכירות לבני נוער שסבל מסייע לבניית כוח, שזמנים קשים ככל שיהיו, אינם הגרועים ביותר שהאנושות סבלה, והם אלה שהופכים אנשים חזקים יותר כאשר הם נתקלים במצבים שמצריכים אומץ.






כך כתבה להורים בתחילת השנה, אורי, מחנכת כיתה ח':
"כל אדם צריך לבחור לו את גיבורו אשר בעקבותיו יצעד כאשר הוא חורת את שבילו למרומי האולימפוס" (משורר אלמוני)
תמיד יש משהו בנפש של הילד שמחפש גיבורים. גיל ההתבגרות הוא גיל שמחפש גיבורים. דרך המאבק וההתבוננות, המפגש עם הסיפורים מחזק את אלמנט הרצון. זהו המקום בו הילד יכול, דרך קשיים ומאבקים, להתחזק במפגש עם משברים. בעבודת הביוגרפיה, דרך המאבקים של הגיבורה או הגיבור אותם בחרו הילדים לחקור, ניתן למתבגר להתגבר על משברים שעוד יקרו בדרכו. עבודת הביוגרפיה הינה עבודה מאתגרת, עבור חלק זה יהיה כמו לדחוף הר לקוף המחט, אך התהליך והפירות הם משמעותיים ביותר. התהליך הוא תהליך אינדיבידואלי, אך הילדים צריכים הרבה עזרה ותמיכה. בסופו של תהליך הילדים יצטרכו להציג את הדמות שלהם בעל פה בפני כל תלמידי והורי בית הכיתה.
עבודת הגמר של כיתה ח', הינה עבודה העוסקת בחקר חייה של דמות מופת כלשהי. אישיות שחיה במאתיים השנים האחרונות, ושהותירה את חותמה על ההיסטוריה, או שתרמה תרומה משמעותית להתפתחות תחום מסוים במדע, בתרבות ובאמנות. במהלך השבועות הקרובים ידרשו התלמידים לקרוא, לחפש, להתייעץ ולבחור דמות שתלווה אותם בשנה הקרובה.
השאלות הבאות יעזרו לילדים לבחור דמות לעבודה:
מהו תחום העניין שלי – מדע, פוליטיקה, אמנות, ספרות, מוזיקה?
מיהם הדמויות בתוך תחום העניין שלי?
איזה פרספקטיבה יכולה הדמות לתת לי על החיים?
איזה מהלך היא יצרה בעולם?
איפה השאירה הדמות חותמה ובמה?








ביוגרפיה בטלאים
מאת:
מיכל ליס,
מורה למלאכה – בית ספר תמר
ההכנות לשנה הזו הצריכו הרבה חשיבה, נאלצנו לעזוב לרגע את כל מה שאנחנו יודעים ומכירים ולנסות לחפש שביל חדש.
שביל שכל מה שאנחנו יודעים לגביו – איפה הוא מתחיל, אין לנו מושג לאן השביל יוביל אותנו ועם מה נתמודד בדרך. וככה התחילה השנה.









חוסר הוודאות שליוה את החופש ותחילת השנה הביא אותנו לחיפוש פתרונות, כאלו שיענו על צרכי הסדנה עם שימת דגש על לימוד מיומנויות התפירה יחד עם חיבור למשהו יציב – למשל עבודת הביוגרפיה שמלווה את התלמידים לאורך השנה. בנוסף, זה צריך להיות פרויקט שאפשר יהיה לעשותו בלמידה מרחוק.
ומתוך כל הנתונים הללו נהגה הרעיון לעשות את הביוגרפיה בטלאים.
הזדמנות לתלמידים להראות את הדמות שבחרו כמו שהם רואים אותה דרך העיניים שלהם.
הבחירות היו מגוונות, חלק בחרו להישאר נאמנים למקור, חלק בחרו לעבוד בגוונים של צבע אחד וחלק לקחו את העבודה למקום צבעוני.
אם להודות על האמת, עם כל הביטחון שהיה לי בתלמידים עדיין מצאתי את עצמי מופתעת ונרגשת לראות את הדרך המופלאה שהם עוברים, את ההשקעה, הדקדוק בפרטים העזרה אחד לשני אם ברעיון ואם בביצוע, והכול יחד התגבש לכדי דיוקנאות מדהימים.










