חנוכה, חג האור הגיע השנה כשהעולם שרוי בחשיכה גדולה וחוסר וודאות. בשנים האחרונות החג הפך לאחד המועדים המושקעים בשנה בתמר, עם  יריד החורף המסורתי של בית הספר, שכלל הופעות כיתתיות, הרכבים מוסיקליים ודוכני אוכל מעשי ידי התלמידים. כל אלו כמובן נדמו השנה כחלום רחוק והמחנכים נדרשו שוב ליצירתיות וחשיבה קצת אחרת.

ליאור שלג,

מחנכת כיתת א' אחווה בית ספר תמר

מעגל אור הינו אירוע מרגש במהלכו הילדים צועדים כל אחד בתורו ומביאים את אורם למרחב. מעגל האור מסמל את האור הנולד בתוככי הנפש, האור המביא אל תוך הנפש מחדש את כוח החיים בתצורתו המתחדשת. במהלך ההכנות שלו כל פרט במרחב נעשה ממחשבה עמוקה: מבחירת הבדים העוטפים את המרחב ועד לבחירת כלי הנגינה שילוו את מעגל האור.

בהזדמנות זו אנו מודים מעומק הלב לשלוש בנות מכיתות ד'-ה' שהסכימו באהבה גדולה לקחת חלק במעגל האור של כיתות א' תמר ולהעניק לנו ממנגינות הנבל שלהן. 

כיתה ב' מעין וכיתה ג' אילן ציינו השנה את חנוכה במסע העברת האור בין בתי הילדים,  כדי שהילדים ובני משפחותיהם יחוו את החג גם במגבלות הקורונה. המחנכים יצאו מבית הספר ובידם למפיון עבודת יד מסדנת הויטראז' של בית הספר. הם הדליקו למפיון בבתים של כמה משפחות וכל משפחה העבירה הלאה את האור למשפחה אחרת. המסע ברחבי העיר וטקס העברת האור היה מרגש במיוחד ולווה בטקסט מיוחד שחובר לאירוע על יד עמית גל, המחנך – אותו העבירו הילדים בעל פה אחד לשני. 
בעל הלמפיון הדולק:
תלמיד תמר, חבר יקר
הנה הבאתי אור אוצר
האם נרך מוכן לאש?
האם לבך אותו יבקש?

בעל הלמפיון המדליק:
הנה נרי נכון לאור
אל חברי אותו אמסור.

כך נראה שדווקא בלב החורף החשוך הציתו ילדי תמר אור גדול שיחמם אותנו גם בחודשים הבאים.

קולאז': אביעד בן טוב
קולאז': דברה נגל

בכיתה ב' רימון ציינו את החג בתיאטרון צלליות של היוצרת נאדין אברהם

למפיונים במעגל אהבה של אור – כיתה ג יונית

אולי יעניין אתכם לדעת שגם ברחבי העולם מציינים בתקופה זו חגים שהלב שלהם הוא אור:
הודו
חג דיוואלי – שדרת האורות
מסמל את ניצחון בני האור על בני החושך.
 סיטה, אשתו של האל ראמה, במיתולוגיה ההודית, נחטפה על ידי מלך השדים – רוואנה. לאחר קרב בין ראמה ורוואנה, מציל ראמה את אשתו ומוצא את הדרך חזרה הביתה מן הגלות הארוכה בעזרת שורות של פנסים שהכינו עבורו מאמיניו. בין היתר,  
כוללות ההכנות לחג, ניקוי יסודי של הבית לכבוד הגעתה של אלת הממון לקשמי, תליית קישוטים צבעוניים ברחובות, וחלוקת מתנות וממתקים לאורחים, בני משפחה ואפילו סתם כך לעוברים ושבים.

תאילנד
חגיגות ה'לוי קראטונג'
אלפי סירות קטנות עשויות עלי בננה, מושטות ברחבי המדינה ובהן דולקים קטורת ונרות. המקומיים נוהגים גם להוסיף פרחים, מטבעות ושאריות ציפורניים כדי להרחיק מזל רע ולהודות לאלת המים.

שוויץ, ג'נבה
חג האסקלד
האגדה מספרת על נערה אשר שפכה סיר מרק רותח על חיילי הדוכס שניסו לטפס על חומות העיר, ובכך הפכה לגיבורת החג. לציון המאורע מתקיים בין ה-11 ל-13 בדצמבר פסטיבל  ובו מציינים את תבוסתם של חיילי הדוכס מסבוי לפני קצת יותר מ-400 שנה.
חוץ מן המנהג הלא-מודע-סביבתית של הבערת מדורות ענק מחוץ לקתדרלה, נוהגים המקומיים לקיים מצעד ססגוני, לאכול ממתקי שוקולד ומרציפן וכמובן, לא שוכחים את סיר המרק המסורתי.

שוויץ, לוצרן
קלאוסיאגן
המקומיים צועדים חבושים במצנפות ענק המוארות בנרות. בחגיגה שהיא שילוב של פסטיבל נוצרית ומסורת פגאנית מתקופת ימי הביניים.

צרפת, ליון
מדי שנה בין ה-6 ל-9 בדצמבר מתקיים פסטיבל אורות מרהיב בו מוארים שני הנהרות המרכזיים בעיר – סון ורון – באלפי אורות צבעוניים. מקורו של המנהג אי שם במאה ה-19, כאשר תושבי העיר הניחו נרות בחלונות כדי להודות למריה הקדושה על שמנעה ממגפה קשה לבוא בשערי העיר.

רחבי העולם, חג המולד הנוצרי
החג שמוכר לכולנו מתאפיין בין היתר בנורות צבעוניות הנשזרות לאורכם ולרוחבם של גגות רעפים בשכונות המגורים. ועצי האשוח המקושטים בשלל אורות חגיגיים. 

דילוג לתוכן