שלום לכולם וברוכים הבאים לקהילת בית ספר תמר,
אנו בהנהגת ההורים וקהילת תמר רוצים שתהיה לכם כניסה משמעותית ומעצימה עם הצטרפותכם לתמר.
מניסיון של משפחות חדשות שנכנסו לקהילה ב 14 שנים האחרונות, הבנו שהלמידה שלנו ההורים, היא הכרחית למען תמיכה בילדינו ובקהילה שנושאת אותם. ככל שנשכיל להכיר וללמוד את המסגרת אותה בחרנו עבור ילדינו כך השתלבותם והשתלבותכם תהיה שלמה יותר.
אנחנו מזמינים אתכם לקרוא מידע זה ובנוסף להיעזר בצוות קליטת משפחות, במורים, בוועד הכיתה, להשתתף במפגשי קהילה לומדת ולהרחיב את הידע על חינוך וולדורף (אנתרופוסופי).
חשוב לציין כי צוות בית הספר רואה חשיבות רבה בשיתוף פעולה ועבודה משותפת עם ההורים. ההורים והצוות יפעלו לקיום קשר תמידי המבוסס על כבוד הדדי ואמון ביניהם, תוך דאגה לחינוכו, בריאותו ורווחתו של הילד ושל כלל ילדי בית הספר. לתובנות אלו יש השלכות מעשיות על ההתנהלות היום-יומית בבית הספר, כמפורט בשאלות. בחרנו כאן לענות על שאלות שנוגעות ליום יום ולהכנה לקראת הכניסה לבית הספר.
חלק מן השאלות טכניות וחלק יותר מעמיקות.
"להפוך את החינוך וההוראה לאמנות – אמנות החינוך" (שטיינר)
בית ספר ולדורף "תמר" בהוד השרון מפעיל תוכנית לימודים המבוססת על התפיסה החינוכית של מסלולי חינוך ולדורף בארץ ובעולם. תפיסה זו התפתחה על יסוד משנתו של ד"ר רודולף שטיינר. תכניות הלימוד ודרכי ההוראה של חינוך ולדורף מבוססים על הבנה שלמה של הילד על פי שלבי התפתחותו. בחינוך זה מושם דגש מיוחד על פיתוח הדמיון, היצירתיות, החושים האמנותיים והמיומנויות החברתיות של הילד, כך שכאשר יגיע הילד לבגרות, יוכל לממש את רצונותיו ויכולותיו תוך הישענות על בסיס פנימי עשיר ורחב.
ישנם מספר מאמרים, פודקאסטים וספרים מומלצים, מצורפים כאן מספר מקורות להעמקה
• פודקאסט – הילה שקד ואלון ירושלמי מדברים על מסעות בחינוך.
• להיות מחנך לוקח אותנו למסע התחנכות פנימי, כדי לגדל ילדים עלינו קודם כל לגדל את עצמנו.
• ד”ר גלעד גולדשמידט – חינוך וולדורף – עולמה של הילדות מתאר ד”ר גלעד גולדשמידט את חינוך ולדורף (חינוך אנתרופוסופי) מזוויות ופנים שונים ומגוונים. בין השאר מתארת הסדרה את: עקרונות חינוך ולדורף, את הווי החיים בבית ספר ולדורף, את מקומה של האומנות בחינוך זה, את שאלת הסמכות אל מול החופש, את עקרונות הניהול של חינוך ולדורף ועוד.
• הפורום הארצי לחינוך ולדורף – יסודות חינוך ולדורף · גן הילדים · בית הספר · תוכניות לימודים.
• אנתרופוסופיה בישראל.
• אדם עולם – הוצאת אדם עולם נוסדה במטרה להוציא לאור את "אדם עולם", מגזין לאנתרופוסופיה וחינוך וולדורף. מגוון מאמרים מעניינים.
התרגשות גדולה, חשוב לדעת שאין צורך לקנות ספרי לימוד, חוברת, מחברות או כלי כתיבה וקלמר. בית הספר מספק מחברות גדולות חלקות וייחודיות, צבעים וקלמר בד. למעשה מה שצריך לקנות מראש זה תיק גב, בקבוק מים רב פעמי וקופסאת אוכל נוחה. במידה ויהיה צורך בציוד נוסף, המחנך/ת י/תגיד בתחילת השנה.
כיתות ז-ח – אם יהיה צורך תתקבל הודעה ממורי הכיתה.
שאלה טובה. נבקש לקנות תיק וציוד "נקי" מגירויים בלי דמויות ומותגים (כמו ספיידרמן, נסיכות דיסני וכו'), אלא לקנות תיק חלק או עם ציורים/דוגמא/איור כגון פרחים.
בית הספר אינו רואה בלימוד הישגי, ברכישת ידע מופשט ובפיתוח מזורז של חשיבה שכלתנית בגיל צעיר מטרות בפני עצמן. לכן, למשל, תקופת הלימוד של מיומנויות הקריאה והכתיבה נמשכת כשנתיים ואין צורך לבצע שום הכנה מקדימה. להיפך…. כלומר אין צורך ללמד קריאה, כתיבה, חשבון.
יש דרך נהדרת לענות על שאלה או נושא כלשהו: להחזיר את השאלה לילד – ולשאול ״למה את.ה חושב כך וכך ?"- ואז מתחיל הדמיון לעבוד, ואין יותר מקסים מלהקשיב לתשובות שלהם.
כמו כן חשוב לזכור שביה"ס מלמד באופן הדרגתי ורוחבי (אין האצה בלמידה) על כן חשוב בכל הקשור לשאלות פדגוגיות-לימודיות שיש לכם ההורים לגבי ילדכם ליצור קשר ושיח עם המחנך/ת.
בבית ספרנו החומר הנלמד נקבע על פי תכנית הלימודים המקובלת בחינוך וולדורף בארץ. בתי ספר וולדורף פועלים לאור תכנית הליבה של משרד החינוך, אך זו מיושמת בדרך לימוד שונה ובלוח זמנים שונה, למשל, אין מבחנים בכיתות הצעירות.
נהוג לחגוג בכיתה בטקס אינטימי, מרגש וצנוע. חגיגות יום הולדת מחוץ לשעות ביה"ס מאורגנות על ידי הורי הכתה ונחגגות לילדי החודש ברוח ביה"ס (ללא מפעילים חיצוניים). המחנכ/ת יתנו את כל הפרטים כיצד נהוג לחגוג בחינוך וולדורף באספת הורים.
יש לפנות למחנך ולבחון באופן פרטני.
חשוב לנו שהילדים יזינו את גופם במזון בריא בבית ספר ומחוצה לו. נבקש להביא לבית הספר בקבוק מים, כריך מדגן מלא, ממרח (לא מתוק-ולא שוקולד), פרי וירק – אין להביא מזון ארוז (חטיפי אצות, חטיפי בריאות). כמו כן במפגשים כיתתיים ובאירוח בבית נבקש להגיש מזון ביתי ומזין ולא חטיפים וממתקים. יש כיתות שבהם יתכן ילד.ה עם אלרגיות למיניהם – אם כך הדבר נעדכן.
כן! התלמידים צריכים להגיע לבית הספר בלבוש נאות ומכבד עם חולצת בית ספר נקייה ממותגים (נייקי וכו'). ברחבי העיר יש חנויות המדפיסות את סמל בית ספר תמר. מומלץ לקנות חולצות נוחות במגוון צבעים (נבקש לא שחור) בימי שישי יש להגיע עם חולצה לבנה וסמל, מומלץ לקנות לפחות שתי חולצות לבנות. יש לנעול נעלים וסנדלים סגורות.
בכיתות ז-ח חולצה חלקה ללא צורך בסמל.
השותפים הישירים להוויית החיים הבית-ספרית הם הילדים, המורים וההורים. את האיכויות העמוקות ביותר שחינוך אמיתי רוצה לבסס אפשר ליצור רק תוך כדי שיתוף פעולה בין כל הגורמים המעורבים בחיי הילד. במיוחד כיום חשוב ליצור קהילה במובנה העמוק ביותר, ואת זה שואף בית-הספר לשמר ולפתח.
ולכן ההורים מודעים ומסכימים לכך כי בית הספר נתמך רבות מהעשייה של ההורים בו. ההורים מתבקשים לפעילויות שונות כגון, ליווי טיולים, תורנות "נשק וסע", התנדבות ועזרה באירועים קהילתיים, אסיפות הורים, עזרה לעיתים בתחזוקת בית הספר וכיוצא באלה. הצלחת בית ספר "תמר" הינה עבודה מתמדת של העמותה, הנהלת בית הספר, המורים וההורים, המצריכה סבלנות.
בשל ייחודו של בית-הספר מתקיימות פעילויות רבות עם ההורים, על מנת שיכירו את חינוך ולדורף ואת אופן העבודה בבית-הספר וכך גם נחשפים ההורים לרקע הרעיוני של העבודה החינוכית ולדרך יישומו.
בנוסף, מארגנים ההורים הרצאות ופורומים של הורים-מורים במגוון נושאים חינוכיים.
מעורבות ההורים בעשייה הבית-ספרית מתבטאת גם בתחום החברתי. ההורים שותפים בארגון חגים קהילתיים, מסיבות, אירועים כיתתיים ובהקמתו של היריד השנתי של בית-הספר. הורי בית-הספר מעורבים, דרך עמותת ההורים, גם בהיבט הכלכלי. הם מממנים מרצונם פעילויות והעשרות בעיקר בתחומי האמנות, המלאכות והעשייה החברתית התואמת את עקרונות חינוך וולדורף.
כמו כן , בבית הספר יש נציגות הורים מכל כיתה שחברים בהנהגת ההורים
מתפקידי הנהגת ההורים:
1. לשמש חוליה מקשרת וקול המייצג את הורי בית הספר של עמותת תמר על כל מוסדותיה, מול צוות ניהול, ועד העמותה והעירייה, ולהפך: שיקוף החלטות והתנהלויות ועד העמותה וההנהלה חזרה אל ההורים. ההנהגה תוציא תקציר סיכום פגישות הנהגה לכלל הורי קהילת תמר לא יאוחר משבוע מתום ישיבת הנהגה.
2. עידוד, תיווך, הסברה וקידום ותמיכה ביוזמות קהילתיות (קבועות או חד פעמיות) שמגיעות מהקהילה / צוות ניהול / ועד העמותה.
חברי ההנהגה יהיו "שליחים" של נושאים מסוימים בכיתות- העברת מידע/ דיונים באספות ההורים, עידוד ההורים בכיתות להגיע לאירועים, להתגייס למשימות. במידה ועולה בעיה בכיתה יש לפנות תחילה למחנכת אם הנושא לא מטופל חבר הועד/הנהגה יפנה לצוות הניהול לצורך תיאום פגישה ולאחר הפגישה לצוות הניהול יהיה עד 3 שבועות לתת מענה ופתרון לבעיה שעלתה בכיתה.
3. תפקיד ההנהגה לעזור לבי"ס לשמור ולקדם את ערכי חינוך וולדורף, מסורות בית הספר ואמנת בית הספר מתוך הסברה, דיאלוג ושיח קהילתי.
4. ייצוג הנהגת הורי בית ספר תמר בישיבות הנהגת ההורים היישובית והארצית ככל שעולה הצורך.
5. קשר עם מוסדות חינוכיים אחרים בעיר כדי לקדם מהלכים, שמטרתם עשיית טוב ותרומה לקהילת הוד השרון.
הובלת צוותי עבודה והוצאה לפועל של יוזמות אקסטרקוריקולריות,
שמטרתן לקדם את פעילויות בית הספר על כל שלוחותיו והידוק קשרי
קהילה.
6. נציגות בימי קליטה ואסיפות הורים ראשונות ואחריות על העמקת הידע בתחומי האנתרופוסופיה השונים בקרב חברי הקהילה.
מטרת ביה"ס היא ליצור מרחב המאפשר למידה ויצירת קשרים חברתיים פנים אל פנים, ללא הסחות דעת או תחליפים. ברחבי בית הספר לרבות החצר, חל איסור להשתמש בטלפון סלולרי לכל שימוש שהוא. כלל זה תקף על כל גיל וכיתה, כולל צוות בית הספר. הצוות החינוכי מבקש לא לצייד את הילדים בטלפונים טרם הוגדר צורך ממשי בהם ולאחר שיחה בנושא עם מחנך.ת הכיתה. כמו כן, בכל כתה נבנית אמנה כיתתית בה מוחלט המועד לקבלת "מכשיר פשוט" (לא חכם) בכיתות הגבוהות יותר.
במידה ונדרש טלפון לטובת התנהלות התלמיד, יהיה זה טלפון "טיפש".
טלפונים חכמים מאופשרים החל מכיתה ז'. פתיחת קבוצת ווטסאפ ושאר קישורים לרשתות חברתיות ייעשה בהנחיית המחנך תוך הידברות עם התלמידים והוריהם וזאת לפני פתיחת אפליקציית ווטסאפ.
הסולידריות בין הורי ותלמידי בית הספר בנושא זה חשובה כדי לשמור על אווירה בריאה ובטוחה לתלמידים ומתוך כבוד לדרך בה בחרו לחנך את ילדיהם כלל הורי התלמידים.
בכל שכבת גיל ישנה התייחסות לחגי ישראל בהתאם לגיל, ילדי היסודי אינם משתתפים בטקסי זיכרון. בנוסף אחת לחודש ביה"ס מקיים "חג חודש" בו כל כתה מציגה/מגישה את פרי עמלה לקהילת התלמידים. פעמיים בשנה הקהילה מקיימת יריד קהילתי (חורף ואביב).
כאן תמצאו רשימת ספרים מומלצת לפי גיל.
כאמור, חינוך ולדורף מנסה לספק את הצרכים של הילדים על פי גילם. אף על פי שיש התייחסות אישית לעולמו של כל ילד וילד, הצרכים החינוכיים של כל אחד נענים במסגרת קבוצתית-כיתתית. על כן, תוכנית הלימודים היא כיתתית ולא אישית. ילדים, אשר במהלך הלימודים יתברר כי הם זקוקים לתרפיה או כל סיוע אחר, מצופה מהוריהם שיאפשרו את הטיפול הדרוש ויישאו בהוצאות הכרוכות בכך.
בעקרון, התפתחותם של הילדים כיום אינה שונה באופן מהותי מהתפתחותם כאשר נוסד החינוך האנתרופסופי. מה שהשתנה הם התנאים החיצוניים. ההתפתחות הטכנולוגית העצומה בעשורים האחרונים הפכה את העולם למשהו שאיננו אף קרוב למה שהיה לפני 70 שנה, או אפילו לפני 30 שנה. מובן מאליו שאילו נותר החינוך האנתרופוסופי בדיוק כפי שהיה לפני 70 שנה היה נחשב, בצדק, לאנכרוניסטי. המציאות המשתנה חייבה ומחייבת כל אדם העוסק בחינוך – בכל שיטת חינוך שהיא – להתאים את שיטת החינוך למקום ולזמן. האתגרים העומדים בפני החינוך והמשימות שלקראתן יש להכין את הילד שונים כיום תכלית השינוי ממה שהיו כאשר נוסד חינוך ולדורף. בכיתות הגבוהות יש בהחלט להפגיש את הילדים עם המכשור הטכני והאלקטרוני המהווים חלק מהמציאות בה יחיו. התקשורת, ההופכת את העולם כולו לכפר קטן, היא אלמנט שחייבים להתחשב בו בחינוך. אחד היסודות המאפיינים את שיטת החינוך ולדורף מראשית דרכה, הוא האפשרות ליישמה בכל מקום ובכל מציאות בתקופה המודרנית – מכפרים נידחים באפריקה דרך ילדים סיניים בשנחאי ועד לכרך של ניו יורק. התנאים בארץ מבחינת התרבות, המנטליות, הסביבה ואפילו מזג האויר, מחייבים לבצע את המתודיקה של החינוך בצורה שונה מכפי שהוא נעשה בגרמניה בשנות העשרים. אולם ההתאמה לתנאי הסביבה והתקופה נעשית תמיד תוך התחשבות בגורמי היסוד בהתפתחות הילד, גורמים שבאופן בסיסי לא השתנו. חומרי הלימודים וההתנסות הניתנים לילדים נלקחים מהחיים בסביבתם; העקרונות שעל פיהם מועבר החומר ממשיכים להיות בנויים בהתאם לשני עקרונות היסוד: הבנת הילד בהתאם לגילו, ובהתאם לאישיותו האינדיבידואלית. (התשובה לקוחה מתוך שאלות ותשובות על חינוך ולדורף, אנתרופוסופיה בישראל, מאת: אלישע אבשלום).
*בנוסף כיום יש מחקרים ועדויות של בוגרי וולדורף והאופן בו התמזגו לתוך החברה.
מדיה בקהילת תמר – מידע על ערוצי התקשורת המשרתים את העשייה הבית ספרית והקהילתית וחומרי עזר להורים תוכלו למצוא ממש כאן
קול תמר – קבוצת ווטסאפ שמטרתה להוות פלטפורמה שתרכז את כל ההודעות הבית ספריות והקהילתיות בנושאים הבאים: הווי בית הספר והקהילה, הרצאות, סדנאות, הצגות, אירועים מיוחדים, פעילויות בבית ספר, הודעות מצוות בית הספר
להורים לתלמידים שעולים לכיתה א', נפתחה קבוצת ווטסאפ ייעודית, זוהי הזדמנות מצוינת להכיר חברים חדשים ולהיפגש בחופש הגדול.
לקבלת קישורי הצטרפות לשתי הקבוצות ניתן לפנות לוועד הכיתה, נציגות הנהגת ההורים או לצוות בית הספר
לכל שאלה ניתן לפנות לצוות קליטת משפחות:
מור בורטניק, אמא של גפן עולה לכיתה ט' וכרמל עולה לכיתה ה'- 054-4226914
מורן בלייכפלד מגנאזי, אמא של כרמל עולה לכיתה א', יעלה עולה לכיתה ה' ואחינעם עולה לכיתה ז'- 054-4499779
מלי שיבק אמא של זהר, עולה לכיתה ו', הלל עולה לכיתה ד', דוד עולה לכיתה ב'- 052-5554160
בהצלחה לכולם וקליטה קלה ונעימה
צוות מנדט קליטת משפחות, הנהגת ההורים וצוות בית הספר