
הנהגת ההורים מזמינה את הורי קהילת תמר להצטרף לתהליך עיצוב קהילה בשיטת design thinking, אשר נשען על ערכי החינוך האנתרופוסופי בבית הספר.
בית ספר תמר שהוקם על ידי יוזמה של מספר הורים, הינו בית ספר צומח שתחילה היה מורכב מקהילה קטנה עם מספר מועט של משפחות, גדל לבית ספר גדול שאיתו צמחה וגדלה הקהילה. בנוסף לכמות המשפחות שגדלה, השינויים שהיו בהנהלה והפיכתו לבית הספר ממלכתי, עברנו תקופה מאתגרת של קורונה. השינויים הללו הביאו אותנו לחשוב בהנהגת הורים, איך ניתן לעצב את הקהילה מחדש, כך שתוכל לענות על הצרכים של חברי/ות הקהילה ולהעמיק את הקשר הקהילתי. תודות לרויטל שהכירה למנדט קהילה את ניצן וניצן אשר הסכימה להתגייס למשימה התחלנו בתהליך "עיצוב קהילה" בעזרת כלי הנקרא " design thinking".
מה זה design thinking?
design thinking זו מתודה של פתרון בעיות שצמחה בעמק הסיליקון ומוישמת כ-40 שנה על מגוון אתגרים, מפיתוח מוצרים ושירותים ועד לאסטרטגיה ארגונית ואתגרים חברתיים. המתודה מבוססת על עקרונות הומניים ששמים את האדם וצרכיו העמוקים במרכז התהליך היצירתי.
חשיבה עיצובית היא מתודה לחדשנות ופתרון בעיות שפותחה בחברת הייעוץ לחדשנות המובילה בעולם IDEO ובמכון האסו פלטנר לעיצוב באוניברסיטת סטנפורד המכונה school.d .חשיבה עיצובית שמה בני אדם ואת צרכיהם האמתיים במרכז תהליך החדשנות ופתרון הבעיות.
המתודה נשענת על עקרונות מרכזיים: אמפטיה והבנת צרכי הקהל, שיתוף פעולה מולטידיציפלינרי מפרה ודיגום ובדיקה זריז של פתרונות כדי להשתפר כל הזמן. חשיבה עיצובית עוזרת לפתח מוצרים ושירותים, אסטרטגיות ארגוניות ויוזמות חברתיות. היא תומכת בתהליכי חדשנות, יזמות ופתרון בעיות בחברות סטארט-אפ וארגונים גדולים, גופי ממשל ומגזר שלישי מצבא ארה״ב, דרך בתי חולים בישראל ועד ליזמי חינוך בפריפריה.
ניצן ויסברג, יועצת לחדשנות
ניצן ויסברג, חברת קהילת תמר, עוזרת לארגונים מגוונים לפתור בעיות מורכבות. היא מרצה לחדשנות וחשיבה עיצובית בבית ספר לניהול קולר באוניברסיטת תל אביב, ושימשה בעבר בפרופסור יועצת במכון האסו פלטנר לעיצוב בסטנפורד. לפני כן עבדה כמעצבת מוצר ואחרי שימשה כיועצת מחקר איכותני במשך שנים רבות. בעבודתה בארץ, באנגליה ובארה"ב היא הובילה פרוייקטים אסטרטגיים עבור לקוחות גלובליים. ניצן הוזמנה להרצות ברחבי העולם בנושאי יצירתיות, חשיבה עיצובית וקיימות. שותפה מספר פטנטים, כותבת טורים לזמן ישראל והארץ. היא מחזיקה בתואר BDes מבצלאל ותואר MA מהרויאל קולג' אוף ארט בלונדון. היא חיה בהוד השרון עם בעלה וארבעת ילדיה, שתיים בבית ספר תמר.
נעבוד ביחד להבטיח שהאירועים והיוזמות מותאמים לצרכים שונים בקהילה שלנו, ולא רק מותאמים אלא מחזקים את חווית השייכות שלנו למשהו טוב שממלא אותנו. הנהגת ההורים מובילה תהליך מובנה בו ננסה להבין יחד איך הקהילה שלנו יכולה לתת לכולנו מענה אמיתי על צרכים אמתיים – להעצים אותנו, לחבר אותנו, להקל עלינו ולעשות טוב לנו, לילדנו ובכלל.
התהליך כולל הבנת צרכים של קבוצות שונות בתוך קהילת תמר, חשיבה משותפת על יוזמות שיתנו מענה לצרכים מגוונים בקהילה שלנו ודיגום ובדיקה של יוזמות במטרה להבין מה עובד ומה לא על מנת להשתפר.
מפגש #1
היה מפגש מרגש ומעצים ב- 16.2.23 שאותו הנחת ניצן ובו נכחו מספר רב של הורים שהגיעו ותרמו מזמנם וייקחו חלק בעיצוב הקהילה. תודה לכל מי שהגיע ותודה על נכונותכם לקחת חלק בתהליך הבונה והחשוב הזה. תודה לניצן שפתחה את ביתה ופקחה את עיננו להסתכלות בדרך שונה ומיוחדת על עיצוב הקהילה. ניצן נתנה לנו מספר משימות שמהם למדנו הלכה למעשה להתמודד בסיטואציות שונות:
1. תרגיל השש מילים – אנחנו יותר יצירתיים בתוך מגבלות מוגדרות, כשהמטרה של המגבלות לעזור לנו לפתור בעיות לא על האוטומט שלנו. ראינו כי העוגן המרכזי בעיצוב הקהילה הינו החוויה האנושית.
2. תרגיל "נכון, אבל…" ביטול מנומס לא פרודוקטיבי ו "כן וגם…" יותר חיובי ומכיל. ראינו שלדבר/לעבוד בצוות דורש הקשבה ומוביל לחיבורים. נעים לעבוד בצוות שבו ניתן להשמיע רעיונות.
3. תרגיל חלוקה לזוגות ועל כל אחד מבני הזוג להכין מתנה לשני. לתת ולקבל מתנה מדגם חוויה. כל אחד שמח לקבל מתנה, רעיונות עם מחשבה בכדי להצליח להפתיע. הפואנטה היא שאפשר לייצר חוויה באמצעים מאוד פשוטים וזמן מאוד מוגבל – ולבדוק אותה כדי לקבל משוב. לא צריך להגיע לרעיון מושלם, אפשר להוציא לעולם חוויות קטנות וללמוד מהן לפני שמשקיעים הרבה משאבים במשהו שלא בדקנו.
מטרות
שמנו לעצמנו למטרה:
לייצר פתרונות אמתיים לצרכים אמתיים לאנשים אמתיים.
בכדי להגשים את המטרה ראינו לנכון בשלב ראשון לפלח את הקהילה לאוכלוסיות שונות, בכדי להבין מה הם הצרכים של האוכלוסיות הללו. כל אחד מהנוכחים התבקש להצטרף לצוות המייצג אוכלוסייה אחת שאותה יבחן ויביא קולות מהשטח וישתף את הצוות שאתו מה הם הצרכים של האוכלוסייה הספציפית וישמיע את הצרכים בצוות. העלנו את הסוגיה, כי לא תמיד אנשים יודעים מה הם הצרכים האמתיים שלהם ולכן המטרה לזהות צרכים בלתי מסופקים ולהשתמש בקהילה כדרך לפתור אותם.
להלן פירוט האתגרים שצפו:
- תקשורת בתוך הקהילה
- אירועים, טיולים טקסים
- בטחון/תחבורה/הסעות
- הדרכת הורים/תמיכה הורית/ שיח הורים
- קליטת משפחות וליווי משפחות החדשות
- קהילה לומדת חיבור לאנתרופוסופיה
- גיבוש והעשרה להורים
- התמודדות עם אלרגיות בבית הספר
כל קבוצה מתאחדת בניסיון למצוא פתרון לאתגר, תוך התמקדות בקהל ספציפי (למשל, אימהות יחידניות, משפחות חדשות שלא מכירות חינוך וולדורף וכדומה). המפגש הבא נקבע ליום חמישי ה- 16/3/2023, מי שמעוניין להצטרף לתהליך מוזמן הנושא פתוח לכלל הקהילה. בנוסף באם יעלו אוכלוסיות נוספות שבהם יש צורך לגעת אשמח אם תוכלו לשתף אותי.
מור יו"ר הנהגת הורים